Китно село се е сгушило в Родопите само на 50 километра от Пловдив. То е само на 5 километра от балнеоложкия курорт Нарченски бани .Село Косово е типично с родопските си къщи. То е чудесна дестинация за разходка през уикенда. Обграждат го ридове с девствена природа, а махалите му се просичат от четири непресъхващи рекички.

Косово е заселено през XVII век от преселници от Старо село до манастира Бяла Черква. Разцветът на селото е към края на XIX век, откогато са и повечето останали до наши дни къщи. Поминъкът на населението е бил животновъдство, земеделие, кираджийство и зидарство. През XX век селото запада. Около 25 са постоянно живеещите хора към днешна дата.

В селото е запазена типичната възрожденска родопска архитектура. В него има 63 паметника на културата, от които 5 с национално значение. Две от сградите са дело на прочутия майстор Хаджи Георги Станчовски, построил и къщите на Коюмджиоглу и Димитър Георгиади в Стария Пловдив. Това са църквата „Успение Богородично“ от 1851 г. и собствената му къща („Хаджийската“) от 1853 г.

Изключително интересни са също старото училище (1889 г.), параклисите „Св. Неделя“ и „Св. Петър“, воденицата, ковачницата, както и повечето стари къщи в селото.

Именно в Косово е сниман най-великият български филм „Козият рог“.

Около населеното място са разположени параклисите „Св. Неделя“, „Св. Петър“, „Св. Георги“, „Св. Иван“, „Св. Марина“, „Св. Дух“.

Снимки: Симеон Павлов