До дни майките, които са втора година в отпуск за отглеждане на дете, ще получат по-голямото обезщетение, гласувано от депутатите. Сумата вече е обвързана с размера на минималната работна заплата и е 780 лева.

Малко след като е започнала втората й година майчинство, Пламена Ангелова посреща новината за увеличението като неочаквана, но необходима мярка.

„Макар и скромно, това увеличение е добре дошло! Още повече, че са взели решение то да бъде изплатено със задна дата, което беше неочаквано за мен също”, каза Пламена Ангелова. Тя пресмята какви разходи ще може да покрие със 70 лева повече. „За ежедневните разходи - храна, обувки, дрехи, увеличението не е голямо, но в крайна сметка по-важното е, че има увеличение, което е обвързано с минималната работна заплата, което досега през втората година беше много ниско”.

От НОИ подготвят списъците с имената на тези, които през август ще получат не само месечното си обезщетение, но и натрупаната сума за първите седем месеца на годината. Изчисленията показват, че за това ще се отделят около 36 милиона лева от бюджета.

Според  председателя на Комисия по труда и социалната политика в парламента Деница Сачева от август всички майки ще получат своите обезщетения с начислено това, което им се дължи от началото на годината, от януари. „В зависимост кой кога е встъпил в майчинство, -  ако за някого втората година майчинство от януари е настъпила през януари, той ще получи допълнително 490 лева към 780 през август. Ако за някого втората година е постъпила през април, съответно – за 3 месеца ще получи тези 70 лева разлика, плюс това, което е дължимо в момента за август”, обясни тя. Очаква се около 60 хиляди души да получат повече пари по сметката си през август.

„В условията на демографски срив трябва да има повече финансови стимули за майките, за да може ние спокойно да отглеждаме децата си и те да растат здрави и щастливи”, каза Пламена пред Нова тв.