Лекарите, замесени в аферата с фиктивния медицински център и източването на Здравната каса и техни съучастници, бяха доведени с конвой в Районен съд - Пловдив. Съдебен състав ще реши дали да ги остави в ареста за постоянно или да им даде по-леки мерки за неотклонение. В съдебна зала бяха доведени д-р Ненко Василев , 36-годишният Пламен Коларов, 53-годишната Веселина Николова /с която Василев живее на семейни начала и има две дъщери/,  66-годишната Златка Бързашка, и 58-годишният проф. д-р Ростислав Костадинов. Единствен Пламен Коларов скри лицето си под маска и качулка на суичър, предава TrafficNews.

Измама за милиони левове в Пловдив, има задържани

Те са обвинени в извършена документна измама – за това, че съзнателно са дали възможност на един от тях - Ненко Василев, да получи от бюджета на НЗОК чужди имущество – пари в големи размери – 815 000 лева. Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – протоколи за отпускане на помощни средства за хора с увреждания.

Обвинението е, че в периода 12.07.2022 г. до 22.06.2023 г. обвиняемите в съучастие и като съизвършители са съставили официални
документи с невярно съдържание за предписване на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания (7482 пациенти) без правно основание от бюджета на РЗОК – Пловдив за паричната сума от 700 211 лв.

В групата има още трима обвиняеми, които не са задържани. Това са проф. Стефан Костадинов, Тодор Коларов и Мария Декова. Последната е лекар от Велико Търново и здравословното й състояни не позволява да бъде в ареста. 

Д-р Ненко Василев е добре познат на Икономическа полиция. Всъщност това е поредната схема за източване на бюджета от пловдивския лекар. Дружеството, през което са оперирали лекарите е „Медлайф”. „Медицински център Медлайф“ ЕООД е регистрирано ден преди Коледа през 2016 година от Васил Ненков Василев, който е роден през ноември 1998 г. и към онзи момент едва е навършил 18 години.

 Компанията е със седалище в София, въпреки че Василев е от Пловдив, и с предмет на дейност: Осъществяване на специализирана извънболнична помощ от не по-малко от трима лекари с различни признати специалности, след регистрация на лечебното заведение в съответната Районна здравна инспекция, в това число диагностика, лечение и наблюдение на болни, консултации, профилактика, лабораторни и други видове изследвания, предписване на лекарства и лекарствени средства, експертизи на временна нетрудоспособност, издаване на медицински документи във връзка с дейността, физиотерапия и кинезитерапия и други възстановителни и рехабилитационни процедури, доколкото са свързани с осъществяване на извънболничната помощ, както и всички видове търговски сделки, необходими за задоволяване нуждите на осъществяваната медицинска дейност и за обслужване на пациентите.

Медицинският център обаче е бил абсолютно фиктивен и там не са извършвани нито една от изброените по – горе дейности.  

Управител е баща му 59-годишният Ненко Василев Василев. За да заема тази функция, той трябва да притежава и необходимата медицинска квалификация. Според официални документи, приложени към фирменото дело, Василев се е дипломирал като лекар през 91 година във ВМИ-Пловдив. Взел лекарска специалност „Вътрешни болести“ от ВМИ-Пловдив през 2001 година, а през 2004 година завършва здравен мениджмънт с диплома в УНСС.

 Името на Василев е замесено в много скандали. Той е бивш управител на Медицински център „Аврора” /бившето ДКЦ „Надежда” в кв. "Гагарин"/. След фалита на медицинския център, съпроводен от месеци неплащане на персонала на медицинския център, Василев затвори и се преориентира към продажбата на медицински принадлежности за хора с увеждания.

През годините негови фирми трупат сериозни задължения към НАП, банки и контрагенти. В следствие на това има запори, фалити и завлича редица фирми.

Проф. д-р Ростислав Костадинов работи в катедрата по "Епидемиология и Медицина на бедствените обстановки" в Медицински университет - Пловдив и преподава там. Неговото участие буди недоумение, предвид блестящата му лекарска биография. Той е работил като военен лекар, бил е част от военномедицинския отряд за бързо реагиране, участвал е в редица мисии в чужбина. 

Проф. доктор Ростислав Костадинов е професор по Медицина на бедствените обстановки и началник секция в катедрата в МУ-Пловдив. Той е първият български медицински офицер назначен на служба в командните структури на НАТО - 5 години служи в Главния щаб на Съвместното командване на НАТО в Неапол, Италия. Ръководи планирането на медицинските интервенции и след това и здравното обезпечаване на интервенцията " Обединен бранител " в Либия през 2011 година, за което е награден с орден от основния секретар на НАТО. Професорът е президент на интернационалния теоретичен комитет на International Disaster Medicine Association (IDMA) и специалист в Defence and International Security Institute (DISI). Секретар е на Синдикален регионален съюз на КТ "Подкрепа". 

 Д-р Мария Декова е епидемиолог и е сред най- уважаваните лекари във Велико Търново. 

36- годишният Пламен Коларов е бивш футболист на "Спартак Пловдив". Според държавното обвинение, той е един от "дистрибуторите", които са събирали данни за инвалиди и пациенти, на които фиктивно са били отпускани помощни средства и медицински изделия. Срещу него има и второ обвинение за подтикване към лъжесвидетелство", тъй като след началото на разследването е опитал да накара част от хората да потвърдят неистини. 

Съдът обяви , че делото за мярката ще се гледа при закрити врати, тъй като "не било редно лична информация за уаязвими хора да става публично достояние".