Красивите гледки привличат като магнит вдъхновени туристи. За жалост често след тях остават различни боклуци, които те не са "успели" да свалят със себе си, а почистването се нерядко се бави значително. Такава е и следващата случка от място край Велико Търново, която предизвика дискусия във Facebook.

Купчина боклук може да бъде видяна до импровизирания паркинг към една от гледките край старопрестолният град. Посетители на "Люлката на любовта", които оставят колите си на мястото, са оставили грозни следи за своето присъствие, а ефектът е лавинообразен. Други водачи мотивирани от разпиления боклук също хвърлят своя.

Неизвестен е събрал всички бутилки, опаковки и сие на куп, който остава неизнесен. А местни жители се чудят кой трябва да довърши почистването. Някои винят автора на съоръжението, което се е превърнало в любимо място на местните младежи, но според други виновен е само манталитета на хората, които предпочитат да мърсят.

Велинградски зет направи на пух и прах местните заради тези "гледки"

"На ''паркинга'' до Арбанаси, в началото на пътеката до Люлката на Любовта. Чистачът/ творецът на люлката може да заповяда, да изчисти след ''феновете'' на творението му. Гледам, че поне някой е събрал всичката им мизерия, която са изхвърлили там на куп, който вятъра разпилява вече, а новите посетители трупат отгоре, защото в колите не се возят боклуци, хич.", пише Влади Ванков.

Ситуацията буди своеобразна дискусия за мотивацията на хората да цапат. В която хора сподялят различните си позиции. Вижте част от тях:
 
"Според мен, творецът на люлката не е виновен, че хората са тъпи. Откъдето и да мине човек, хвърля боклуци", пише Ивайло Ш.
 
"Има по ценни неща в Арбанаси от тая простотия , наречена "Люлка на любовта" , но явно нашата младеж това я вълнува. И боклуците говорят ясно за ценностната им система", смята Красимир Н.
  Проблемът с боклуци, разхвърляни сред природата далеч не е нов. Но често проявите на недобросъвестни туристи възмущават останалите поситители по красиви пътеки. Особено засегнати са тези места, които са достъпни лесто с лек автомобил. За съжаление не липсват и по-фрапиращи случаи, в които граждани умишлено изхвърлят големи голичества смет сред гори и поля.
 
Примерите далеч не са един и два... А "Люлката на лябовта" е съоръжение, което се намира на Гарга баир. От местността се разкрива красива гледка към околността, а така мястото се превръща в любимо място за разходка и снимки.