"Пазете гората и дивеча", гласи надпис върху табела в постъпите на гората над Велинград. Табела, която явно много хора не зачитат, поне що се отнася за пазенето на гората. Това става ясно след пуликация на млад мъж, отправил се на разходка със семейството му.

"Велинградския зет", както сам се нарича той, е разочарован от отношението на местните към своята гора, която на места изглежда като абсолютно сметище. Това се вижда и от публикуваните от него кадри.

"Пише ви един Велинградски зет. Днес с жена ми и детето си направихме разходка по пътя след Чолаков чучур и видяхме другото лице на Спа Столицата на Балканите. Видяхме мръсотия, боклуци, кенчета, пластмасови бутилки, найлонови пликчета, опаковки от снаксове, кроасани и шоколади, видяхме също кофички от кисело мляко, цигарени кутии, салфетки, балони, празни метални патрончета от райски газ, та дори и една опаковка от тест за бременност! Явно горския път е едно страхотно място да припикаеш теста и да установиш, дали ще ставаш майка!

Защо бе, драги ми ВелинградчанЕ, кому е нужно да тровите природата по този жалък начин!? Защо не сте възпитали децата си така, че да пазят природата и да си изхвърлят боклуците на предназначените места?! Колко трябва да Сте ограничени, че да си спрете колата на “готината” гледка, да изпушите по една цигара, да изпиете по една бира и след това да си хвърлите кенчето и празната кутия от цигари в дерето до пътя?! Толкова ли е сложно да сте нормални хора?! Защо подобни гледки липсват във.. примерно в Швейцария?!

Силно се надявам повече млади момчета и момичета, които са редовни “посетители” и замърсители на въпросните локации да прочетат текста по-горе и да се замислят следващия път преди да си изхвърлят празното кенче. Не се изискват особени усилия да пазим природата, драги ми ВелинградчанЕ, нали така? Просто не бъдете олигофрени!

Въпреки, че не живеем във Велинград и гостуваме в града сравнително рядко, на пролет, когато атмосферните условия позволяват, ще се постараем да организираме масово почистване на местността и се надявам този пост и съответно този проблем да достигне до повече хора, включително до Общината, Горското стопанство и МВР, които са опълномощени да глобяват нарушителите.", пише Петър Петров.

Много от местните се съгласиха, че гората не трябва да изглежда по този начин, но не са убедени, че това е дело само на велинградчани.

"Защо мислите ,че това е направено от велинградчани? Много гости посещават това място и се любуват на града от високо .Също не одобрявам тази мръсотия?, пита Мария Ч.

"Видяли сте истинския чар на Велинград. Някой си лае и то по закон, но законът си мълчи ли, мълчи", коментира Антон Б.

Факт обаче е, че много участъци са в безобразен вид и добре да се устанвят замърстителите, но дотогава почистването не е нужно да се отлага.