Когато се ражда през 1962 г. адв. Емил Хаджиев от Пловдив се превръща в 8-милионният българин.

А днес, 60 години по-късно, България удари демографско дъно, след като последното преброяване показа, че сме едва 6 520 314 души.

България се стопи! За 10 г. – 844 хил. българи по-малко. Колко сме сега?

Всеки ден пределите на родината напускат средно по 108 българи. Сметката е за последните десет години, които се оказват най-силно обезкървяващите нацията още от преди идването на демокрацията, показват предварителните данни на НСИ.

При последните четири преброявания има намаление на населението, като най-голямо е то при преброяването през 2021 г. - с 844 хил. души, или с 11,5% спрямо 2011 година.

За последните десет години естественият прираст е минус 448 хил. души или 53% от общото намаление. Останалите 47%, или 396 000 българи са напусналите България или т.нар. отрицателното салдо на външната миграция. Така простата сметка показва, че всеки ден два автобуса напускат бащината къща.

"Демографската криза е доста голяма и за съжаление така ще продължи. Причините за комплексни – икономическите условия за живот и начина, по който в момента живеят младите", признава с тъга Хаджиев.

Когато се е родил, семейството на Емил е получило хиляди телеграми от България и Русия. Имало е дори такава и от Никита Хрушчов. Майка му пък не е знаела, че ражда 8-милионният българин.

Вижте повече във видеото на bTV!