Решението на правителството за плавен преход не ни устройва. Всички тези хора – в Министерския съвет и в Народното събрание, са наши работници – на гражданите на България. Те трябва да разберат, че най-доброто за нас е това, което искаме ние самите, а не това, което те ни казват. Протестите ни ще продължат.”

Това заяви Димитър Тодоров – федерален секретар на Националната федерация на енергетиците към КНСБ.

Той обясни мотивите на енергетиците за продължаване на протестите. „Българската енергетика е последният бастион на българската независимост. Без българска енергетика ние нямаме национална сигурност. Дори да не е за въпросните 5-6-12 000 работни места, трябва целият български народ да разбере, че ще бъдем енергийно зависими и няма да имаме нашата национална сигурност, защото няма да имаме заместващи базови мощности на въглищните централи”, заяви Тодоров пред Нова Нюз.

Освен вашата оставка, нищо друго не ни остава да правим. Затова се подгответе още следващата седмица на блокиране на цялата държава, протести в София и оставка на цялото правителство, заявиха протестиращи, които остават на блокадата на магистрала "Тракия".

Служители на ТЕЦ Марица Изток 2 продължават блокадата на Хаинбоаз. Протестиращите през деня са застъпили на нощна смяна и на тяхно място са дошли колегите им, които са работили през деня.

По-рано в петък правителството прие Плана за справедлив преход. Папката с документите ще потегли към ЕК още днес.

Никакво отлагане повече не може да се направи, защото рискуваме загуби на милиарди левове - 3,5 милиарда, които мога да бъдат загубени, ако изпуснем този срок, заяви на брифинг премиерът Николай Денков.

Той обясни, че в документите, които изпращаме ясно е казано, че централите ще работят до 2038 година. Няма и дати за затваряне на конкретни въглищни централи.