Прогнозите за снеговалеж през зимата 2024/2025 г. показват глобален метеорологичен сигнал от слаба Ла Ниня, която сега започва да се появява в Тихия океан, подготвяйки се за зимата. От Канада до Съединените щати и през Атлантическия океан до Европа ще видите първите прогнози и тенденции за снеговалежи за предстоящия зимен сезон.

Първо, ще разгледаме водещия световен двигател на времето за предстоящите метеорологични сезони, Ла Ниня. Какво показват последните океански данни и какви са очакванията за сезон 2024/2025 г.?

След това ще разгледаме прогнозите за снеговалежи месец по месец за Европа, като използваме двете водещи глобални системи за дългосрочно прогнозиране.

ГЛОБАЛНО СЕЗОННО ВЛИЯНИЕ НА ВРЕМЕТО
ENSO е регион на екваториалния Тихи океан, който преминава между топли и студени фази. Обикновено има промяна на фазата на всеки 1-3 години. Топлата фаза се нарича Ел Ниньо, а студената фаза се нарича Ла Ниня.

По-долу е последният анализ на океанската аномалия на НАСА от средата на август. Той показва по-студени от нормалните повърхностни води в централните и източните региони на ENSO. Тези студени аномалии имат „вълнообразна“ форма. Това се дължи на силните източни пасати, които тласкат водите на запад, създавайки водовъртежи на повърхността на океана.

Фазите на ENSO значително влияят върху тропическите валежи, моделите на налягане и сложната динамика между океана и атмосферата. Изображението по-долу показва модела на циркулация на студена фаза, която се развива в момента.

Променяйки циркулацията, ENSO значително влияе върху тропическите валежи и моделите на налягане, променяйки системата за обратна връзка атмосфера-океан. Тази система за обратна връзка разпространява влиянието на ENSO в световен мащаб, особено зимната температура и моделите на снеговалеж. Както се прогнозира, условията на Ла Ниня ще продължат през есента и зимата. Отслабване на Ла Ниня се очаква в началото на следващата година с преминаване към неутрална фаза. 

Ла Ниня през зимата 2024/2025
Прогнози за снеговалеж през зимата 2024/2025 г. - SWE /FA
И така, какво точно означава това за моделите на зимното време и потенциала за снеговалеж? Ще разгледаме по-отблизо влиянието на времето, което Ла Ниня обикновено показва над Северна Америка, тъй като има по-пряко въздействие.

Не е известно, че Европа има специфични/директни влияния, тъй като е твърде далеч от източника. Но това не означава, че няма въздействие.

Ла Ниня наистина променя времето в световен мащаб, но освен прякото влияние над Северна Америка, места като Европа имат много други фактори, преди влиянието на Ла Ниня да може да се разпространи толкова далеч.

ПРОГНОЗИ ЗА СНЕГОВАЛЕЖ през ЗИМАТА
Форматът на тази прогноза за снеговалеж е прост. Ще разгледаме две добре установени системи за сезонно прогнозиране на времето, ECMWF и UKMO. Данните, използвани за създаване на тези изображения, са последните налични от средата на август. 

Първо ще видите средната прогноза за снеговалеж за ноември-декември-януари, а след това ще направим месечна разбивка. В месечната прогноза има много подробности, които цялата средна сезонна стойност не може да покаже, пишат от meteobalkans.

Тези прогнози показват аномалиите на снеговалежите, което означава, че показват районите, за които се очаква да получат повече (или по-малко) снеговалеж от нормалното. Ако даден район се прогнозира да получи по-малко снеговалеж от нормалното, това не означава, че няма да има сняг, просто се очаква по-малко снеговалеж от обикновено.

ПРОГНОЗА ЗА СНЕГОВАЛЕЖИ ЗА ЗИМАТА НА ECMWF 2024/2025
Ще започнем с ECMWF, най-често използваната и високо ценена система за сезонно прогнозиране.
Първо, средната прогноза за Европа показва снеговалеж под средния. Въпреки това, поради влиянието на локална система с ниско налягане над север, над Скандинавия се прогнозират повече снеговалежи от нормалното. Ноемврийската прогноза също така показва предимно снеговалежи под средните за цяла Европа. Известен потенциал за повече снеговалеж се наблюдава над Алпите и Северните Балкани. 

Прогнозата за снеговалеж през декември показва по-малко снеговалеж от нормалното в голяма част от континента. Област с повече снеговалежи е над Алпите и отново над Северна Скандинавия. 

Прогнозата за януари показва намален потенциал за снеговалеж в голяма част от континента. Но се очаква зона с повече снеговалежи да навлезе в югоизточните части, вероятно поради аномалия с високо налягане над северозапада.

ПРОГНОЗА ЗА СНЕГОВАЛЕЖИ ЗА ЗИМАТА НА UKMO 2024/2025
Тъй като никога не можете да се доверите на един модел за прогнозиране, ние използваме системата за дългосрочно прогнозиране на UKMO заедно с ECMWF. Той е разработен от Met Office на Обединеното кралство, откъдето идват инициалите UKMO. 

Първо, разглеждайки средната сезонна стойност за Европа, можем да видим още една слаба прогноза за снеговалеж, идентична на ECMWF. По-голямата част от континента се очаква да има по-малко снеговалежи от нормалното, с изключение на някои северни части.

Прогнозата за ноември показва под средния потенциал за сняг в голяма част от Европа. Отново повече снеговалежи се очакват над северните части, както и в прогнозата на ECMWF. 

Прогнозата за снеговалеж през декември не показва значително подобрение, с изключение на обичайните по-високи възвишения в северните части и малка област в южните Алпи и над югоизтока. 
 
Не се предвижда голяма промяна за януари в целия континент. Според прогнозата потенциалът за снеговалеж се увеличава от североизток и отделни райони над централните части. Като цяло и двата модела са съгласни за слаб снеговалеж над Европа, с изключение на северните райони и някои централни части около Алпите.