Препълнени контейнери с всякакъв вид отпадъци - грозна, но обичайна гледка за села и градове, с която някак си сме свикнали... за жалост. На пореден случай с препълнени контейнери се натъква GlasNews.bg - този път от село Добростан, разположено в южната част на Добростанския масив, част от Преспанския дял на най-североизточната част на Западните Родопи.

Селцето се слави с девствена и красива природа, но не и с красиви действия по повод сметоизвозването. Албена Апостолова сигнализира за препълнени, та чак затрупани контейнери с всякакъв вид боклуци - пластмасови туби, маркучи, стари пътеки, опаковки от храни, кашони... от всичко по-много! Контейнерите толкова са пълни с боклук, че някои от тях не са издържали и са се счупили.

"Красивото балканско село Добростан се превърна в сметище. Г-н кмете! Почти всяка събота ходите там. Не видяхте ли, че контейнерите преливат? Таксата смет е по-висока от тази в Асеновград. За какво плащаме? Пак ли хората са виновни? Това не е инцидентно, а постоянно. Вземете мерки", настоява Апостолова.

По думите на Сашо, един от коментиралите публикацията, всички общини, управлявани от една определена партия имат проблем със сметоизвозването. Апостолова обаче не е съгласна с това мнение и споделя: "Тоя проблем не е от сега. След напускането на бившия военен лекар и кмет на Добростан Сашо (не му помня фамилията) е все така. Може би вече 15 години. Доста се смениха от тогава сини, червени, пембяни, все тая."

Дойде летният сезон, а с него се увеличават посетителите на селата, а от там и повече боклук, това констатира Вероника Петкова. "Нямат бюджет за по-често сметоизвозване, но наблюдавам и недобросъвестност от страна на хората по селата. Дойде ли камионът да изпразни контейнерите, веднага започват да се мъкнат чували със стари дрехи, покъщнина, завивки, юргани, стари мебели и всичко, което вече не е нужно. И за нула време контейнерите отново са пълни, дори и около тях.", пише още тя.

Та да си дойдем на думата... "Г-н, кмете, къде си? Докога?", това е изписано със спрей върху препълнените контейнери в село Добростан. 

Снимки: Албена Апостолова / Facebook