"Няма стрелба. Това е установила проверка на прокуратурата в Бургас", това коментира главният прокурор Иван Гешев относно репортажа на "Скай Нюз".

"Надявам се, че този инцидент, който се е случил преди 2 месеца, няма да се използва ситуитивно, във вреда на България, защото България не го заслужава. Ние сме европейска страна и спазваме европейските стандарти. От МВР дадоха подробна информация", заяви Гешев.

МВР към "Sky news": Не е стреляно по нелегални мигранти

"България е покрила стандартите за Шенген, отговаря на всички изисквания и съвсем незаслужено би било да не бъде допусната в тази общност", допълни той.

В материала се твърди, че български граничен полицай е стрелял по сирийски бежанец. МВР отрича това да е вярно и главният прокурор го потвърди. Репортажът е отпреди 2 месеца и във връзка с него е била направена проверка на бургарската прокуратура и тя е установила, че няма стрелба.

Наши граничари простреляли 19-годишен сириец ВИДЕО

Главният прокурор коментира темата в края на конференцията "Спрете езика на омразата", която той закри днес. На нея присъстваха духовни водачи, главни прокурори от Европа, магистрати и представители на неправителствени организации.

След края на форума Гешев разговаря с представители на неправителствения сектор, които са му се оплакали, че политиците не търсят тяхното мнение, когато подготвят законопроекти. В тази връзка Гешев каза, че по отношение на съдебната власт е същото. Законодателите не се допитвали до прокурорите и съдиите.

"След тази конференция мога да кажа, че тя надмина всичките ми очаквания. След нея слушайки лекторите, откривам в себе си някой предубеждения, които отпаднаха след като се видяхме, говорихме и обсъдихме аспекта “реч на омразата” от всички гледни точки", заяви Гешев относно конференцията, като бе категоричен, че най-важният въпрос за държавата е защо българи мразят българи.

Гешев посочи, че този въпрос за “речта на омразата” е важна тема за нас като нация. “Ние имаме проблем и в нашето общество като граждани на България с омразата и предубежденията, които имаме един към друг. Този формат, който беше вчера и днес за мен трябва да продължи, защото той открива прозорец на възможности.

В този формат се отварят прозорци на възможности- дали ще минем през този прозорец за повече добро и за по-добър свят, зависи само от нас.”, категоричен е той.