България е обвинена в застрелването на бежанец. Това се случи след появяването на нов видеоклип, на който се вижда как се стреля по 19-годишен сириец на границата на страната с Турция, пише Sky news.

Това са първите кадри, на които се вижда как търсещ убежище е обстрелван с бойни патрони на граница на ЕС.

Това е съвместно разследване на Sky News, Lighthouse Reports, The Times, Le Monde, ARD Studio Wien, Domani и RFE/RL Bulgaria.

На кадри, заснети на 3 октомври в близост до оградата на българо-турската граница, се вижда как 19-годишният Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката и се забива в гърдите му.

Той твърди, че е бил прострелян от българските гранични служители, след като са заловили групата му да влиза нелегално в страната и са я изтласкали обратно към Турция.

"Появи се зелен автомобил с двама български служители в него. Той дойде близо до нас и те започнаха да стрелят във въздуха. Стреляха два пъти във въздуха, а след това започнаха да стрелят направо пред нас на земята", разказва бежанецът.

"Ние не се уплашихме и продължихме да твърдим, че това е недопустимо. "Защо направихте това?", попитахме ние. След тези думи ме удариха, и ме простреляха", твърди той.

"Начинът, по който стреляха по мен, беше директен и имаше за цел да ме убие", добавя той. 

Българското правителство отрича обвиненията, и заявява, че спазва международните и вътрешните закони, и добавя, че агресията срещу гранични служители се увеличава.

"Българските сили за сигурност, с помощта на Frontex, са на предна линия всеки ден, за да защитават всички европейски граждани", заявиха от вътрешното министерство.

Но обвиненията са обезпокоителни - заплахи, насилие и сплашване, които рутинно се прилагат на границата на Европа.