Йордановден чука на вратата, а с него идва и ритуалът, който се провежда в цялата страна - хвърлянето на Богоявленския кръст. По този повод репортер на GlasNews.bg се свърза мъжа, извадил кръста от река Марица в Пловдив миналата година. Димитър Налбантов от първомайското село Искра успя да се пребори с 80 мъже.

Димитър е на 29. Повече пет години е част от 68-ма бригада "Специални сили". Той е син на настоящия кмет на селото - Тодор Налбантов. Има сериозна приятелка, с която живеят заедно.

Какво е да влезеш в ледената вода и има ли тактика за ритуала? Вижте в интервюто с Димитър:

- Здравей, първо няма как да не те питам, ще скачаш ли утре?

- Да, задължително. Точно ще се записвам в църквата.

- Имаше ли стратегия при хващането на кръста миналата година?

- Не, по-скоро имаше късмет. Интересното е, че в случая сънувах как хващам кръста и целия ритуал няколко дни по-рано. Аз не вярвам в такива неща и беше наистина странно, че се случи. Кръстът бе хвърлен много далеч от мен, няколко души се сборичкаха на два пъти и някак си достигна до мен. Нещо ме удари в крака, по рефлекс реагирах и го хванах. Явно е било писано.

- А имаш ли съвет за тези, които ще скачат тепърва, как да се справят със студена вода?

- При мен е по-различно. Нас ни каляват всяка седмица. Пръскат ни с маркуч със студена вода. Но важното е да не се заблуждават, че пече слънце, водата е много студена.

- Какво мислиш за напитките, които някои участници използват за "сгряване"?

- Не смятам, че това е редно. Точно на Богоявление да се напиеш от сутринта, не е най-правилното. Не го одобрявам.

- Успех утре, дано отново хванеш кръста!

- Благодаря много!