Със 123 гласа "за" и 116 гласа "против" народните представители гласуваха вота на недоверие на правителството. Което означава, че кабинетът Петков вече е в историята.

Веднага след като вотът на недоверие бе поискан от ГЕРБ заради провала на това правителство, който според тях е с "такива мащаби, че няма с кого да се конкурира в съвременната политическа история на България", GlasNews попита своите читатели "Ще мине ли вотът на недоверие според вас?" Над 57% от тях отговориха с "Да", почти 43% смятаха, че вотът няма да мине и правителството ще оцелее.

След вота премиерът Кирил Петков заяви:

„За мен беше чест да водя правителство, което бе свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, Слави Трифонов и г-жа Митрофанова. Това, което искам да заявя ясно е само една малка стъпка от един много дълъг път. Те не разбраха, че така няма да спечелят българския народ. Ние ще продължим да отвоюваме държавата си и един ден ще имаме една модерна и европейска държава. Благодаря ви!”

Припомняме, вотът се смята за успешен, ако гласа си за него дадат повече от половината от всички 240 народни представители, което е факт.

На фона на протести в подкрепа и против кабинета часове наред вчера депутатите от управляващите партии и опозицията спореха дали финансово-икономическата политика на кабинета е провал или не.

Гласуват вота на недоверие. Ще оцелее ли кабинетът?

След като вотът на недоверие е успешен, следва конституционната рулетка. Президентът трябва да връчи на посочения кандидат от най-голямата ПГ проучвателен мандат. Преди това трябва да се проведат консултации с парламентарно представените групи. Ще се появи на преден план ролята на държавния глава. С консултациите той може да провокира съгласие между парламентарните групи за бъдещо стабилно управление", коментира преподавателят по конституционно право в Софийския университет д-р Орлин Колев.

Конституцията не посочва срок, в който президентът трябва да връчи първия проучвателен мандат. Прието е това да бъде в "разумен срок", който обичайно е в рамките на 10 дни.

Първият проучвателен мандат трябва да получи "Продължаваме промяната". Ако не бъде подкрепен в НС, следващият мандат се връчва на ГЕРБ, която е втората политическа сила след изборите. 

"Ако новосформиралата се коалиция, която днес свали правителството на Кирил Петков, не може да сформира кабинет в този парламент, отново влизаме в една политическа и икономическа нестабилност".

"Никой от тези, които искат да свалят правителството, не иска да вземе горещия картоф. Това каза пред БНР политологът Иван Начев, ръководител на департамента "Политически науки" в НБУ и директор на училището за политика "Димитър Паница".