Наскоро темата за един от символите на столицата - жълтите павета, отново излезе на дневен ред.

Както с качеството на новия ремонт, така и с това, че компания бе глобена с крупна сума за строшаването на едно от тях.

В социалните мрежи се появи снимка, която отново събуди темата. Тя показва паве, което подозрително прилича на тези от площада пред Народното събрание. То обаче се намира на неочаквано място.

Софиянка сподели снимка във Facebook, на която виждаме част от павиран участък по ул. "Владайска". Сред най-различните по големина и размери гранитни късове виждаме и него.

Каква е историята на попадането му там, информация няма, но кадърът привлича вниманието на столичани. Някои повдигат темата, че визуално мястото му не е там, а други бързат с шегите.

Ясла се оказа специална! Дворът ѝ застлан от автентични жълти павета

"Против уроки. Много е сладко. Освен това в един метър площ няма две еднакви павета", пише Албена С.
 
"Екстра са наредени. В един квадратен метър има всички възможни размери павета, бутикова изработка направо", добавя Марин Д.
 
"Никой да не е посмял да го пипа! Това е културна ценност и ще бъде глобен!", пише друг столичанин къде на шега, къде сериозно.
 
"Това е като златен зъб", смята Тихомир Г.
 
Припомняме, че преди дни се появи сигнал, че жълтите павета, пренаредени при ремонта пред Нарадното събрание, на места са счупени и накълцани, а след подаден сигнал за умишлено счупване на цяло керамично паве от строителен работник, е съставен контативен акт от Столична община. Официално и фирмата, която извърши ремонта, се сдоби и с глоба от 100 хиляди лева от общината за допуснато увреждане на керамичните павета при ремонта на Зона 4 от градския център.
  
Малко след това се появи друг куриозен случай. Граждани сигнализираха за къща в софийско село, чийто двор е покрит с жълти павета. Около 20 кв. метра са покрити с емблематичните за центъра на София жълти павета. Гледката е в двора на частен имот в село Горни Лозен.

Местните жители споделят, че паветата са там от десетки години. Опитите за връзка със собствениците на имота остават неуспешни.