Френският президент Еманюел Макрон днес заяви, че е готов да дебатира с Марин льо Пен преди европейските избори на 9 юни, като посочи, че част от съдбата на Франция е залогът на тези избори, предаде Ройтерс.

Евроскептичната партия "Национален сбор" (НС/RN) на Льо Пен води в проучването на общественото мнение с огромна преднина, с цели 33% от гласовете, или около два пъти повече от прогнозите за центристката, проевропейска  партия на Макрон.

"Скъпи мои сънародници, събудете се, погледнете внимателно кои са те ", каза Макрон в интервю за вестник "Паризиен",  имайки предвид НС.

"Готов съм да дебатирам с госпожа Льо Пен", заяви Макрон. "Топката е в нейната половина."

Льо Пен веднага заяви в социалната мрежа "Екс",   че тя е готова да дебатира, но само при условие, че Макрон се съгласи да подаде оставка или да свика предсрочни парламентарни избори, ако неговата партия загуби на 9 юни - за което той няма да има причина да се съгласи, посочва Ройтерс.

Макрон победи Льо Пен в два балотажа на президентските избори, през 2017 г. и 2022 г., но оттогава нейната популярност продължава да расте. Макрон не може да се кандидатира за трети мандат и изборите за ЕС се разглеждат отчасти като барометър за популярността на партиите.