Със специален дрон, управляван с очила, карти памет и симкарти бе заловен 23-годишен мъж с украински документ за самоличност в ТЕЦ “Марица-изток 2”. Централата е стратегически обект за националната сигурност, затова младежът е обвинен в шпионаж.

Мъжът бил забелязан в понеделник да се разхожда из централата. Видял го един от охранителите и веднага го задържал. От теца потвърдиха, че са задържали мъжа с украински паспорт на територията на държавната “Марица-изток 2” и са го предали на полицията. Добавиха още, че оказват съдействие на всички институции, които имат отношение към случая, но повече информация нямало как да предоставят.

Пристигналите разследващи веднага проверили младия мъж. Според паспорта му той се казва Данийл Зинченко. Документът е издаден през 2017 г. Според него Зинченко е роден на 22 декември 2000 година в Луганска област. В момента тя е окупирана от руснаците. Ще се проверява дали документът е истински. Информация е потърсена от партньорските служби, както и от всички служби у нас.

Младежът носел в себе си и фотоапарати, картис памет, няколко мобилни телефона и множество симкарти. У него бил открит и модерният дрон, управляван с очила. Камерата на устройството била с висока резолюция. Машината не е била в полет. Изготвят се експертизи за това дали Зинченко е правил снимки на стратегическия обект, какви са те и дали на устройствата му има информация, която е държавна тайна. Обвинен е за това, че е събирал държавни тайни, за да ги даде на чужда държава.

Зинченко е обяснил кога е дошъл в България, откъде е влязъл, с кого се е срещал и какво е правил у нас.

Заместник градският прокурор на София Христо Кръстев посочи, че няма опасност за националната сигурност на страната. Установява се как Зирченко е проникнал на територията на централата.

Няма информация някой работещ в ТЕЦ “Марица- изток 2” да му е помогнал. Ще се установява наистина ли е украински гражданин и дали се занимава с шпионска дейност, както и за коя държава, пише "24 часа".Ако се окаже, че е шпионин, това ще е първият случай на чуждестранен разузнавач, арестуван у нас. Досега имаше няколко казуса с шпиониране, но при повечето ставаше дума за българи.

Няколко дипломати от руското посолство пък бяха изгонени от страната, отново заради шпионаж. Заради имунитета си като членове на мисията те нямаше как да бъдат задържани или обвинени.

Зинченко е задържан за 72 часа и ще му се иска постоянен арест. Най-вероятно мярката ще е закрита, тъй като ще се разглежда информация, отнасяща се до националната сигурност.