Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, обяви, че западните партньори на Украйна са постигнали консенсус относно възможността за удари на Украйна в Крим. Той заяви това в ефира на Всеукраинския телетон.

Подоляк твърди, че позицията на съдружниците се е променила. Миналата година те категорично отричали такива атаки срещу позиции на руските въоръжени сили в окупирания Крим. Сега обаче има пълно съгласие по това: „Вече има консенсус, че можем да унищожаваме всичко руско, например в Крим“.

Политикът също потвърди, че ще има още повече удари с украински дронове по руска военна инфраструктура в Крим. Що се отнася до атаките на територията на Руската федерация, например в Курск, там се случва нещо различно: „Има дронове с неизвестен характер“.

Министърът на отбраната на Германия Аналена Бербок по-рано потвърди, че Украйна има право да нанася удари по руска територия - това е законно, тъй като тя се защитава. В същото време други партньори постоянно се съмняваха дали това ще доведе до ескалация, припомни представител на кабинета на президента. Чувайки подобна позиция на западните партньори, украинските политици обясниха, че „ескалацията е именно продължение на войната“.

Според Подоляк последните изявления на президента Зеленски показват, че Украйна ще продължи да води войната, за да спечели. Той изброи това, което би се считало за победа: достигане на границите от 1991 г., смяна на властта в Руската федерация (защото със сегашната е невъзможно да се договорим за каквото и да било - тя нарушава всичко), получаване на достатъчно количество ресурси. Последната точка - достатъчно количество ресурси - партньорите ще осигурят на Украйна, сигурен е политикът.

Междувременно в Twitter Михаил Подоляк отбеляза, че западните партньори трябва да вземат решения по-бързо. Въоръжените сили на Украйна сега изпълняват свръхтежки задачи, като същевременно нямат достатъчно опит и въоръжение. Докато се вземат политически решения, врагът е изградил мощна отбранителна линия, която трябва да бъде преодоляна.

„Всеки ден вървим напред, отблъскваме руснаците и освобождаваме територията си. Друг е въпросът защо изобщо станаха възможни руските отбранителни линии? Това се отнася до скоростта на вземане на политически решения от нашите партньори. Времето има значение. Затова нека научат този урок“, каза съветникът на председателя на президентската администрация.