Нови правила при сделките с имоти и коли вече са в сила у нас, след приетите промени в Данъчно - осигурителен процесуален кодекс - ДОПК, които са в сила от 03.05.2024 г.

Измененията предвиждат отпадането на декларациите за липса на непогасени публични задължения, с които гражданите са длъжни да се снабдят и да ги представят при прехвърляне на недвижими имоти и моторни превозни средства. Проверката за такива задължения вече ще се извършва от нотариуса по електронен път или, в ограничен брой случаи, от съдията по вписване. Според тези промени нотариусите и съдиите по вписване вече ще носят солидарна отговорност за задълженията, дължими от гражданите при неспазване на изискванията на закона.

Замяната на представянето на архаичните, милиони на брой клетвени декларации на гражданите годишно с ефективна проверка в реално време за наличието на непогасени, подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, ще повиши чувствително събираемостта на приходите в бюджета, обясняват от Нотариалната камара.

Нотариусите ще имат отдалечен достъп до информационните системи на НАП, по който ще получават информация през приложни програмни интерфейси, допълват от камарата. Той ще се реализира съвместно от дирекция “Информационни системи и електронно управление” и IT специалистите на Нотариалната камара.

Изградения електронен обмен на информация е иновативно решение за електронна административна процедура, която повишава ролята и отговорността на нотариуса при сделките с недвижими имоти и моторни превозни средства.

"Тези нововъведения създават допълнително работа за посредниците за сделките с недвижими имоти и най-вече за нотариусите. Основната тежест идва при нотариусите, които влизат във функцията на събирачи на данъци за сметка на държавата", заяви Антон Андонов, брокер в агенция за недвижими имоти пред БНТ.

Новите правила поставят сделките под въпрос. "Ако нотариусът установи, че има такива задължения - те трябва да бъдат погасени веднага или да бъде записан нов час и да бъде създадена нова организация за сделка", допълни Антон Андонов.

Ако нотариус изповяда сделка на човек със задължения към държавата - ще бъде лично отговорен.
"Тези промени действително внасят напрежение в нашата работа, тъй като нотариусът трябва ефективно да проверява за наличието на публични задължения, подлежащи на публично изпълнение - не както до този момент страните представяха декларации. Ние сме лично отговорни. Това означава, ако една глоба за едно пътно нарушение не се плати, тогава нотариусът трябва да я плати от собствения си джоб", коментира Димитър Танев, председател на Нотариалната камара.

Направени набързо промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс преди 10 дни също внесоха смут в сектора. Редактираният текст изисква повторна справка и от съдия по вписванията. "Притеснявам се, че ще има забавяне на сделката, защото по моя информация все още съдиите по вписване не са готови със съответната техника, компютри, нямат електронни подписи и това може да извърши забавяне", добави Димитър Танев.

Специалистите съветват справките за задължения да се извършват по-рано от деня на сделката, като това е възможно чрез сайта на НАП.
"Ние ще съветваме клиентите и ще помагаме те да извършат електронни справки или да вадят удостоверения по член 87 имат ли или не задължения няколко дни преди сделката", заяви Антон Андонов, брокер в агенция за недвижими имоти.