"68% от населението на Англия е напълно ваксинирано. Още 5% има с първа игла. Имат по 31 000 нови случаи на коронавирус всеки ден на седмична база. 6700 от тях влизат в болница, което е 21% - сравним с нашия, а 800 от тях пък стигат до интензивни отделения.

28 човека на дневна база е смъртността в Англия. За сравнение - само в Пловдивска област имаме доста висока смъртност, тя се движи около 10-15 човека дневно, а в национален мащаб всеки ден умират горе-долу по 100 човека. Казвайки всичко това, искам населението ни да премисли още веднъж какви са ползите и вредите от ваксините и да реши дали да се ваксинира, или не."

Това обяви областният управител Ангел Стоев преди началото на заседанието на  Областния кризисния щаб.

Ако съдим по представените данни, то в Пловдивско смъртността е около половината на тази за цяла Англия.

Той заяви още, че към момента в областта имаме още 262 свободни легла в COVID структурите. По думите му в града под тепетата няма криза с местата за настаняване и системата се справя сравнително спокойно на фона на по-тревожната ситуация в страната.

Той припомни, че все още сме далеч от тъмночервената зона, а градовете с най-висока заболеваемост в областта са Пловдив, Карлово и Перущица.

Предстои да стане ясно дали Областният щаб ще предприеме нови мерки срещу ковид.

Очаквайте подробности!