Кулминацията на тържественото отбелязване в Пловдив на 134 години от Съединението на България е в момента на площад „Съединение“, където се провежда заря-проверка, а след нея слово ще произнесе президентът на Република България Румен Радев.

Тук са и председателят на парламента Цвета Караянчева, президентът Петър Стоянов, кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, Менда Стоянова, Корнелия Нинова, Румен Петков, Спас Панчев, Джевдет Чакъров, Теодора Халачева, Борис Ячев, Савина Петкова, стотици пловдивчани и гости на града.

Слово произнесе кметът на Пловдив, който подчерта, че Пловдив е символ на българския дух и копнеж за обединение и за 134 години градът запазва ролята си на национален културен център. 

В слово пред Паметника на Съединението президентът Румен Радев отново подчерта моралните достойнства на участниците в Съединението и направи алюзия със сегашното време: "Направихме каквото можахме и колкото можахме. Сега можем да чакаме съда на историята", припомни президентът словата на Петко Каравелов, с които описва паметните дни през 1885 година. 

"В онзи миг политиците ни съумяха да бъдат на висотата на народа и неговите въжделения. Днес търсим гордост в миналото и често загърбваме своя дълг пред настоящето и бъдещето. Отдавна не знаем какъв е идеалът, а съединението ни остава на думи. Трябва да се разделим с беззаконието, арогантността, с апатията, да отхвърлим нихилизма. Докато позволяваме на несправедливостта да царува, не можем да бъедм истински единни. Съдбата на нацията се кове тук и сега. Наш дълг е заедно да съградим достоен и справедлив живот в свободна, справедлива и проспорища държава", каза Румен Радев.

Краят на тържествения ритуал беше белязан с празнични илюминации в небето над Пловдив.