Масов гроб на жертви на комунизма е открит в новостроящ се квартал в албанския град Пермет, по време на изграждането на път, съобщава агенция МИА.

Досега са открити четири ями с тела, но се предполага, че на пространството от около 100 квадратни метра, върху което се строи пътят, има още много останки на избити врагове на Комунистическата партия.

Председателят на сдружението на политическите затворници и преследвани лица Небил Чика заяви по този повод, че по време на комунистическия режим в областта е била разположена военна формация, отговорна за "избиването на дисиденти, които са били хващани на границата".

"Сега са открити четири масови гроба, за които сме повече от сигурни, че са на разстреляните в тази част на страната. Съмняваме се, че и под обектите, построени наоколо, се намират още гробове. По време на комунистическата диктатура, чак до 1991 година, тук беше разположен най-големият център за обучение на граничари. Такива места бяха използвани и за екзекуция на инакомислещи", добави Чика.

Веднага последва и реакция на албанския президент Илир Мета, който призова отговорните държавни институции да разяснят случая докрай в пълна прозрачност, за да се узнае цялата истина. Той добави, че несправедливо избитите и невинни мъченици заслужават държавни почести и достойна почивка.

В Албания досега са идентифицирани 29 масови гроба на жертви на комунистическия режим. По време на над 40-годишната комунистическа диктатура в Албания, една от най-бруталните в Европа, са регистрирани 7022 убити албанци в изгнание, 984 загинали при невиждани мъчения в затворите, а 6023 са разстреляни като врагове на партията, посочва МИА.