Строителите се събраха  в 09.00 часа пред парламента, а демонстрации и блокада на пътни артерии ще има в 20 града на страната. От браншовата камара "Пътища" поканиха премиера да се срещне с тях на площад „Народно събрание”. Шествие ще има пред Министерство на финансите и ще стигне до Министерски съвет.

Пътни строители излязоха на протест и на шосето Хасково - Димитровград.

Около 30 души от персонала на най-голямата строителна фирма в региона и близо 20 машини се събраха в 9:00 часа на разклона за село Крепост. Техниката предприе няколко обиколки на трасето, от кръговото кръстовище до завода на "Язаки" до пътния възел с магистрала "Марица", като за кратко блокира изходите към аутобана. Протестиращите опитаха да излязат на платната на четирилентовия път, но бяха възпрени от органите на реда.

Блокада ще има и на главния път Русе-Бяла. Около 150 души ще се съберат, за да изкажат недоволството си.

 Дружеството ни има да взема около 40 милиона лева, които са изработени още миналата година и средствата ни се дължат. Допълнително не са ни разплатени към 5 милиона лева за зимната поддръжка, каза техническият ръководител Илия Велев. Засега само слушаме обещания, каза той и добави, че много трудно би се събрал отново колектив, ако хората останат без работа. Преди седмица управителят на дружеството Тенчо Пасков съобщи, че предстои съкращение на над 50 на сто от персонала - около 170 работници.

Междувременно Кирил Петков увери, че пари за бранша ще бъдат отпуснати. „Днес се надяваме предложението за моментално плащане на над 600 млн. лв. към строителните фирми, да мине през правна комисия. Това е 50% от парите, които им се дължат. Останалите 50% ще минем през експертна комисия, за да установим дали средствата са похарчени правомерно и да ги одобрим. Ако тези 600 млн. минат през зала утре, ще бъдат готови за отпускане и ремонтните фирми ще започнат работа веднага", заяви преди редовното заседание на МС премиерът Петков.