Видео с момче, каращо тротинетка по улица в Пазарджик, раздели местните жители на две. Част от тях са категорични, че това действие е изключително опасно да младежа, а други посочиха, че предвид инфраструктурата няма много опции за каране.

"Какво мислите? Редно ли е децата да се движат по пътното платно с тези тротинетки?", попит Ивет Петрова, авторка на клипа.

"При положение, че не знае правилата за движение, защото няма книжка и не е карало курсове как по дяв*лите може да си кара без проблеми по улиците? Тези тротинетки са ужасно опасни и родителите трябва да са по-отговорни давайки ги на децата", отговаря Дж. Зубева.

"Не е редно, защото не знаят правилника за движение! Преди две вечери в спешното докаваха 14 годишно момче, блъснало се с тротинетка в автомобил!Не видели знака "Стоп". Били двама на тротинетката и единия изхвърча и имаше сериозни наранявания. Закараха го на скенер, със сигурност имаше счупено. Трябва да има някакъв курс, поне с общите правила за движение, това поне!", добавя Таня П.

Други участници в създалата се под публикацията дискусия не се съглсиха.

"Какво ви пречи момчето кара колело, съобразено с трафика, вие трябва да го приемете като част от трафика в случая, без значение типа на превозното средство.", отбелязва Атанас П.

"Трябва да има възможност хора с тротинетки, велосипеди да се движат, ходят на работа, на училище!", смята М. Танева.

Припомняне, че движението на водачите с тротинетки е регулирано от ЗДвП.  Водачът на индивидуално електрическо превозно средство при движение е длъжен:

1. да ползва в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан;
2. да се движи по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение;
3. в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост да управлява индивидуалното електрическо превозно средство с включени светлини;

На водача на индивидуалното електрическо превозно средство е забранено:

1. да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h; ограничението не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура;

4. да развива скорост, по-висока от 25 km/h;

8. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;

За нарушения на правилата има са предвидени  и санкции. С глоба в размер на 10 лв. се наказва водач на индивидуално електрическо превозно средство, който не ползва светлоотразителни елементи в облеклото си в тъмната част на денонощието и при намалена видимост. А с глоба в размер на 50 лв. се наказва водач, който развива скорост над 25 км/ч и при намалена видимост или през нощта управлява подобен тип устройство без да е включил светлините.