В дните, в които хиляди българи на ден остават без работа, много от тях се ориентираха към използването на нововъведените електронни услуги, за да си спестят неприятните емоции на внушителните опашки. С оглед на избягване на струпването на много хора на едно място това като че ли е най-доброто решение. Но... се оказва, че и тук "нещата" не се случват съвсем така, както би ни се искало.

Читател на Glas.bg се свърза с нас, за да изкаже разочарованието си относно е-услугите, с които не е успял да си "услужи", защото... те просто не работят. Мъжът, който е от Пловдив, обясни, че оставайки без работа, му се е наложило да се регистрира в Бюрото по труда, за да получава обезщетение за безработица. Той решава да потърси опциите, чрез които това може да се случи дистанционно. Открива изобилие от материали, в които подробно е обяснено как да се случи всичко това. За новата услуга дори пишат и от НОИ в сайта им:

От свалянето на приложение за безплатен електронен подпис - до онлайн издаването на ПИК код от НАП. Оказва се, че създаването на елекронния подпис е лесна работа, трудното идва, когато разбира, че той всъщност е безполезен. При опит да се подпише декларация за безработица и получаване на обезщетение, става ясно, че е необходимо изтеглянето на определена версия на java. След изтеглянето на програмата, отново няма резултат.

После решава да си извади ПИК код онлайн, но вижда затруднение, тъй като, за да се случи това, му е нужен електронен подпис. Проверка на Glas.bg показва, че в официалния сайт на Националния осигурителен институт има качен текст, в който е описано как човек може да си извади ПИК код чрез системата им. Изпратена беше заявка, на която два дни нямаше отговор. Читателят ни сподели, че има издаден ПИК код към НАП, който, според текст от 2015 година, е възможно да се използва и в системата на НОИ.

При запитване към НОИ, служител ни обясни: "Няма такова нещо, НАП си е НАП, НОИ си е НОИ и ПИК кодовете нямат нищо общо". Така че за нашия читател остана единствената възможна мярка - ваденето на ПИК код към НОИ на място. Т.е. пак чакане на опашки, пак дебнене да не доближаваш друг чакащ на по-малко от 2 метра, пак страхове...

Къде е тук "услугата"?