Част от жителите на Благоевград отпразнуваха появата на новата патрулка на полицията в града. Придобивката придоби полулярност в социалните мрежи след серията статии и постове в мрежата.

"Да ни е честита!", написа Атанас А., публикувайки снимка на полицейското БМВ.

Очаквано, предвид критиките в последните дни, не липсваха такива и под този пост.

"Браво, линейки нямаме за децата. Но важното е, че полицаите ще хващат по-бързо бандите.", отбелязва Мария В."Браво на патрулите но поне зимата ще ни е спокойно", шегува се С. Тачев.

"Парите са от глоби - 300 милиона са скатали МВР във фонд пътна безопасност и само те могат да си ги харчат. Пари от ЕС за тези близо 500 патрулки няма. Това са пари от хората, МВР си поръча май 50 или 60 БМВ ,които уж били са магистралите. 200 голф 8 и 240 Шкода кодиак. Пари от ЕС - 75% са за Роувърите за гранична полиция.", добавя Владимир Г.

Но много благоевградчани посочиха обновяването за нормално.

"Във всички европейски страни са с хубави коли, крайно време е да махнат драглячите", посочи Петър К. "Със здраве да си я карат.", пише Тони Ч.

Заснеха една от новите мощни патрулки на МВР по АМ Тракия СНИМКИ

Факти за патрулките

Получени са 86 чисто нови коли. 35 от тях са високоскоростни, с мощност близо 400 конски сили. Модерните патрулки ще разполагат и с постерминал за по-удобно и бързо плащане на глобите.

Само областните дирекции на МВР, които обслужват автомагистралите, получават от новите високоскоростни полицейски автомобили. Те са брандирани с жълти ленти. 

Цената на един високоскоростен автомобил е 122 849,97 лева без ДДС, показва ценовото предложение, одобрено от МВР при обществената поръчка.

По отношение доставката на нови автомобили за „Пътна полиция“ вътрешният министър разясни: Общият брой на автомобилите е 462. От тях 35 са високоскоростни автомобили марка BMW, които ще обслужват магистрални пътища, другите са 200 фолксвагена и 227 шкоди. Колите са закупени изцяло със средства от фонда за безопасност на движението, където се събират сумите от глоби, наложени от МВР по ЗДвП. Тези финансови средства могат да се използват единствено по целесъобразност - т.е. по линия на пътната безопасност за закупуване на технически средства, камери, автомобили и други за контрол на пътното движение. Призовавам за спиране на спекулациите по темата и внушенията, че със средствата по Фонда могат да бъдат финансирани множество различни дейности.

Мощна патрулка на МВР върху трамвайни релси? Не, колаж е СНИМКИ

Гранична полиция

Първата доставка от 40 високопроходими автомобила за нуждите на ГД „Гранична полиция“ бе реализирана на 9 май тази година.

Новата техника е закупена със средства по Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика.

Проектът „Доставка на МПС за целите на граничния контрол“ е на стойност над 69 млн. лева. Очаква се през септември месец да започне поетапната доставката на още 200 автомобила тип пикап. В рамките на проекта са включени и допълнителни превозни средства – микробуси, специализиран транспорт за служебни кучета и др., които ще повишат мобилността на граничните патрули и бързата им реакция при защита на границата ни, която е външна за ЕС.

Новото техническо обезпечаване ще допринесе за по-ефективно провеждане на гранично-полицейски операции и участие в съвместни инициативи с други структури на Министерство на вътрешните работи, както и на международно ниво, включително по линия на Фронтекс.

Водеща снимка: Атанас Атанасов