Полярното сияние, породено от най-силната магнитна буря в последните 20 години, е видимо и в небето над София. Това споделиха граждани, станали свидетели на явлението, обагрило небесния свод в червено. То било заснето от района на софийския парк "Въртопо".

Днес то бе забелязано и над населени места в Северна България, сред които такива в Разградско, Лом, Монтана, Годеч, Русе.

Читател на GlasNews.bg ни изпрати кадър и от село Тервел, Шуменско.

Най-силната магнитна буря за последните 20 години удари Земята днес. Предупреждение за това бе издадено от Центъра за прогнозиране космическото време на САЩ по-рано през деня. Както е известно, по време на активната си фаза Слънцето изхвърля големи маси от плазма и след като потокът от частици стигне до планетата ни, той бомбардира земната атмосфера, пораждайки по този начин геомагнитна буря.

Отново! Червено сияние озари България СНИМКИ

Според учените от Центъра, интензитетът на настоящото изригване ще е толкова сериозен, че е съвсем възможно Полярното сияние (породено от навлизането на частици слънчева плазма във високите слоеве на атмосферата) да бъде видимо в по-северните държави в Европа. Прогноза имаше, че ще има възможност да бъде видяно и у нас, което стана факт тази нощ.

В началото на ноември миналата година в България също можеше да се наблюдава Полярно сияние, което обагри небето в червено. То бе видимо от различни точки на страната с невъоръжено око.

Снимка: Tsvetelina Tsvetanova, Русе