Зрелищна „спасителна акция“ се проведе край Пловдив. Десетки пожарникари и полицаи се включиха в тренировъчното обучение, което разигра катастрофа в следствие на свлачище.

Съставните части на Единната спасителна система за действие реагираха на сигнал за затиснати коли от земна маса, като действаха по няколко сценария. Според един от тях в единият от автомобилите има потенциално опасни вещества, а в другия затиснати хора, на които трябва да се окаже първа помощ.

В друг случай, пък в автомобила се превозва бременна жена от Смолян към Пловдив и служителите е трябвало да я закарат до болница под тепетата, пише TrafficNews.bg.

„Това е едно от планираните за годината занятия и е изключително важно, тъй като ситуацията е много близка до реалността и подобен тип инциденти са се случвали в годините назад. Искрено се надявам в резултат на тези тренировки значително да се повиши подготовката на нашите служители при подобен тип инциденти. Целта е да намалим пострадалите и жертвите при ПТП-та“, заяви директорът на дирекция "Оперативни дейности" към ГД "ПБЗН" старши комисар Красимир Шотеров.

В акцията се включиха и алпинисти, които да укрепят скалите.