Пътуване в друг свят – така го определя всеки, който е бил на сафари в Африка. Разходка с един от онези джипове, които са вдъхновение за редица холивудски филми, са мечта за всеки пътешественик. Африканските джунгли са средище на големи стада от диви животни, които не могат да се видят на друго място. 

Африка, като най-голям континент на Земята, се състои от множество култури, религии, езици и етноси. Характерни за нея са безбройните красиви реки, езера, водопади, планини, пустини. Те са част от богатото природно наследство, радващо всеки пътешественик. Ако се чудите къде да отидете на почивка, то вече отговорът ви е известен. 

Кратък наръчник на африканския турист 

Ако направим кратък наръчник на туриста, който е на почивка в Африка, то задължително трябва да бъде в четири стъпки. Вече споменахме за сафарито, което е една от стъпките, след него е ред на дайвинг приключение из екзотичните острови или просто казано - гмуркане. След това, на предпоследно място, трябва да опитате дървесни гъсеници, африкански деликатес, който ядат на супа. Интересно, нали?! Почивка на този континент е повече от развлечение, повече от любопитство, то е експлозия за сетивата. Може да го изпитате на о-в Мавриций, Сейшелските острови или Занзибар. 

За да сте убедени, че сте избрали най-добрите оферти за почивка в Африка, трябва да резервирате местата си за самолет навреме. Това е и най-важната стъпка, която трябва да присъства във вашия наръчник на африкански приключенец. Дано не се страхувате от медузи, защото те са най-малкият ви проблем. Ще плувате заедно с акули, китове, дружелюбни риби-хищници и всичко това на коралов фон. Прекрасно, нали? 

Сред другите забележителности на този континент са места като Кабо Верде и Мароко. Организирайте почивка и до тук. Кабо Верде се отличава с прекрасни плажове, топло време през цялата година и природа, която посетители заснемат стотици пъти и след това краси профилите им в социалните мрежи. Тук музиката е на почит, защото съчетава в себе си различни стилове от европейски, през африкански до латиноамерикански. Може да се насладите на балади или на по-ритмични танци. Любопитен е жанрът, който е малко познат под името „морна“ – свързва се с живота на местните рибари. 

Почивка в Мароко може да ви научи да пиете зелен чай, но с ментов вкус, носещ името „магребски чай“. Твърдят, че е далеч по-хубав на вкус от класическия зелен чай. Поднася се в традиционните керамични чаши. Пиенето на чай не е просто поднасяне на топла напитка. Заема специална част в мароканската култура. 

Защо да посетите Африка?

Ето още шест любопитни факта, които могат допълнително да ви убедят да отидете на почивка в магичния континент, подбрани от травел специалистите от Boiana-mg.bg:

  1. Сахара – най – голямата пустиня в света също се намира в Африка. Камилите ви очакват, носете им трева или листа. Не можете да дойдете на почивка до тук и да не се качите на камила.
  2.  Нил – има си и най – дългата река в света. Със своите над 6 км. минава през 11 държави, абсолютен рекордьор.
  3. Килиманджаро – също е забележителност на Африка. Най – високата планина на континента и дом на редки растителни и животински видове.
  4. Над 2000 езика – континентът с най – много говорими езици в света.
  5. Най-високите пясъчни дюни в света се намират в пустинята Намиб.
  6. Най-големият и силен водопад в света – Виктория, намира се в Замбия. 

Малко известно е и къмпингуването. Може да бъде ободряващо и напълно безопасно преживяване. Прави се на места без лъвове и биволи, а с бръмбари и птици. Африка може да ви предложи както обикновена палатка, така и луксозни каравани с легло и душ сред дивите местности. Всичко във вашата почивка може да бъде прецизирано и  без неочаквани изненади.  

Дружелюбни ли са местните? 

Начинът на живот на племената в Африка, които са около 3000, е любопитен за повечето туристи. Водят номадски начин на живот, пасат добитък, грижат се за децата си и са лишени от екстрите на съвременния град. Но са щастливи и безгрижни, когато са здрави и добре нахранени. Известни са с гостоприемството си. Разказват истории на гостите си и ги черпят с местни ястия. Фаворити са специалитети като курири (приготвя се от пюре от царевици и месо, което може да бъде от крокодил или газела), тагин (прави се от агнешко, пилешко месо, зеленчуци и подправки) и етиопски хляб, направен от тесто от теф (зърнена култура, приличаща на просо), с името инджера. Само заради тези специални срещи, някои от туристите приключенци правят своите почивки до този континент.

Това са само малка част от нещата, които можете да научите и изследвате, ако решите да отидете на почивка в Африка.