Броени дни ни броят от пролетния месец май, през който ни очаква нова серия от празници.

Предстоящите официални неработни дни според Кодекса на труда са 1 май (Ден на труда), 6 май (Гергьовден) и 24 май (Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност).

Регламентирано е, че ако празници съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. Такъв, например, ще бъде 8 май 2023 г. (понеделник), тъй като празничният 6 май е в събота. 

За учащите учебни занятия няма да се провеждат и на 19, 23 и 25 май.

Много граждани избират да удължат почивката си, сливайки официалните почивни дни с платена отпуска. Като идея за заявяване на отпуска може да бъде седмицата между 1 май и 8 май. На цели пет неработни дни може да се насладите, ако си вземете почивка на 25 и 26 май.

Ето къде пътуваха българите за Великден

Припомняме, че в Кодекса на труда са определени минималното увеличение на възнаграждението при работа в празнични и почивни дни. За работещите по график, при сумирано изчисляване на работното време, работата на официален празник не е извънреден труд и тяхната надница следва да бъде увеличена само със 100%.

 Снимката е илюстративна