На днешния ден почитаме паметта на свети апостол Яков – брат Господен. Св. ап. Яков, или както го изписват още Иаков, е брат на Исус Христос по линия на Йосиф. Както е известно, земният жених на Дева Мария бил вдовец и имал деца от първия си брак.

Единият му син се казвал Яков. Св. Яков, брат Господен, бил последовател и станал един от учениците на Исус Христос, както и един от неговите 12 апостоли.

След като Христос е бил разпънат на Кръста, възкръснал и се възнесъл на Небето, Св. ап. Яков станал първият епископ на Йерусалим и заемал този пост в продължение на цели 33 години.

Св. ап. Яков не е писал Евангелие, както са направили други четирима апостоли – Марко, Матей, Лука и Йоан, затова не е титулуван евангелист. Но Св. ап. Яков е написал първата в християнството света литургия.

Завареният брат на Иисус Христос завършва мъченически както и на повечето от неговите ученици и апостоли. Св. Яков бил хвърлен от стряхата на храма, в който служел. Пребили го с камъни и накрая, след силен удар в главата, той починал.

Имен ден празнуват всички с имената Яков, Яко, Якоб, Якобина, Жак, Жаклин, Жаклина.