Отваряме дискусията за отпадането на зелените сертификати. Готови сме да ги премахнем, когато единият от двата критерия е постигнат – ваксинация на поне 60% с две дози, тогава зеленият сертификат отпада за вътрешно потребление. Има и още един критерий – ако всички интензивни легла в страната паднат под 5% заетост от COVID-19. Това не е крайно решение, а предложение, което ще дискутираме в следващите дни. Трябва да бъде изпълнено едно от тези две условия.

Това заяви на пресконференция министър-председателят Кирил Петков, който дава  брифинг заедно със здравния министър Асена Сербезова и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Петков заяви, че новият модел позволява области, в които има ниски нива на интензивни легла, да могат да прехвърлят по-сериозните случаи към съседните области и по този начин да не се затварят бизнеси.

Засега Омикрон не води до високи нива на заетост на интензивните легла. Ако бяхме използвали старите критерии, вече цяла България трябваше да бъде затворена, подчерта Кирил Петков.

Министър-председателят съобщи, че Регион 1, в който попадат София-град, София-област и Благоевград, предстои да влезе в етап 3 на заболяваемост. Същото се отнася и за Регион 5, в който е Ямбол.

Кирил Петков увери, че тези в тези региони ще бъдат наложени "меки, но ограничителни мерки".

Мерките се взимат по области, но управлението остава по клъстери. Интензивните легла в 90% от случаите се заемат от хора, които не са ваксинирани. Това заяви по време на брифинг министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

На coronavirus.bg вече всичко ще е видимо. В държавите-членки на ЕС има много по-голямо ниво на ваксинация, ние не можем да стигнем тези нива. В много от тези държави се облекчават мерките. Това има пряка връзка със заетите интензивни легла, добави тя. 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев добави, че сме търсили този компромис, който да ни даде особеностите на Омикрон, който е заразен, но не натоварва чак толкова здравната система. "Ако по принцип коронавируса се промени и стане една нормално респираторна инфекция, то няма да имаме нужда от такива мерки. Поставеното 60% покритие с ваксина, са един вид стимул, към който да се стреми и достигайки го, да си върнем нормалния живот, което искаме всички".

Той обясни, че тези пет зони са разпределени на принципа на Медицинските университети - в София, Пловдив, Плевен, Бургас и Варна. Естественият път на пациентите, които имат нужда от висококвалифициртана медицинска помощ, се насочват натам, уточни той.

"Имаме едни познания за поведението на вируса от общества, където се спазват мерките и имат високи нива на ваксинираност. Това, което е ценно в модела, е тази прогнозируемост и мерките на областно ниво. Тези мерки се обсъждат за въвеждане за след няколко дни", поясни Асена Сербезова. 

Тя обясни, че всяка област си има кризисен щаб и мерките се взимат от местното РЗИ, но със съгласуване с главния държавен здравен инспектор, пише novini.bg. "При 60% ваксинирани и 5% заети легла ще дискутираме", заяви доц. Кунчев за това как ще отпадне зеленият сертификат.

Той допълни, че съвсем скоро ще се предприеме информационна кампания за ваксините и България да излезе от негативното последно място по ниво на ваксинация, на което се намира страната ни в ЕС. 

 Очаквайте подробности!

Публикуваха Националния план за справяне с пандемията от ковид. Вижте го