С настъпването на топлото време змиите се пробудиха, а появата им вече изненадва хората. За подобен случай сигнализира жена, която попаднала на влечугото.

Джесика Уалтон попаднала на змията в "Лаго" - обичана екопътеката, която започва като продължение на Туристическата градина, разположена в южната част на Самоков. Сивото същество се било свило на кълбо и наблюдавало случващото се край него, като изобщо не бързало да бяга към храстите.

Жената споделя за срещата в социалната мрежа Facebook, където ситуацията не оставя самоковци равнодушни. Много хора бързат да заявят ,че намират подобна среща за притеснителна, но са категорични - влечугото има своите права да живее сред природата.

Не липсват и шегаджии, които бързат да споделят мислите си за неочакваната среща.

"Тя умряла от студ, бре. Някой да я стопли!", коментира Емил Д.

Оставиха шофьор без номера, търси съдействие ВИДЕО+СНИМКА

"Хапели ли", чуди се Неско Х.

"Тя там си живее. Това е нейният дом", добавя Наско Х.

Към момента вида на змията не е установен.

 За щастие в България има само два вида отровни змии - пепелянка и усойница. Специални изследвания за числеността на змиите в България не са правени, но се смята, че броят им е около 2,5 милиона. Смоковете, които са десетина вида, са едни от най-често срещаните.

Най-разпространена и най-добре приспособена към родните условия е пепелянката. Тя се среща почти навсякъде в по-ниските части.  При среща с нея не правете нищо, просто я отминете, няма да ви ухапе. По около 40 души у нас средногодишно биват ухапани от пепелянки. Смъртните случаи са рядкост. Половината от ухапванията са сухи, т.е. без да е въведена отрова.

Трябва ли да ни бръкнат в джоба? СНИМКА

Унищожаването на змиите е забранено, а почти всички видове са защитени.

Припомняме ,че миналото лято змии из българските градове успяха да шашнат местните жители. Подобни случки имаше от Плевен до София, а в столицата бяха забелязани и  домашни избягали влечуги, и такива, които се озоваха в градската джунгла.

Появата им често не останаха незабелязана, а разходките на необичайните гостени често се споделяха в социалните мрежи.

Снимки: Джисика Уалтон

Камера за скорост дебне на необичайно място, възмути шофьори СНИМКИ

Куче е заключено на тераса - над 8 дни не е пило вода! СНИМКА