Вече над 35 часа продължава издирването на майор Валентин Терзиев, който изчезна  по време на военновъздушно учение над морето край Шабла. Кораби обикалят  площ от около 20 квадратни морски мили. Като морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. 

В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“, в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“.

По-рано днес на извънреден брифинг стана ясно, че е намерен биологичен материал сред откритите останки в морето, който е предоставен за ДНК експертиза.

Действията по спасителната операция се насочват най-вече към намиране на черната кутия на изтребителя. Което се явява ключов момент, за да се анализират причините за инцидент

"В момента сме в надпревара с времето. Първо е необходимо благоприятни метеорологични условия. Морската среда е агресивна и продължителният престой на черната кутия във вода не е желателен. Колкото по-бързо я извадим, толкова по-голям е шансът информацията в нея да бъде използваема“, каза Кирил Михайлов.

 

Версия за водния ад с МиГ-а: Дефектен боеприпас може да е свалил изтребителя

Намериха биологичен материал, предоставен е за ДНК анализ НА ЖИВО