На извънреден брифинг в момента стана ясно, че е намерен биологичен материал сред откритите останки в морето, който е предоставен за ДНК експертиза, разкри началникът на отбраната адмирал Ефтимов.

Действията по спасителната операция се насочват най-вече към намиране на черрната кутия на изтребителя. Това е ключов момент, за да се анализират причините за инцидента.

"Продължават издирвателните дейности без прекъсване", каза от своя страна контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

„В момента сме в надпревара с времето. Първо е необходимо благоприятни метеорологични условия. Морската среда е агресивна и продължителният престой на черната кутия във вода не е желателен. Колкото по-бързо я извадим, толкова по-голям е шансът информацията в нея да бъде използваема“, каза той.

Падналият МиГ е от авиобаза "Граф Игнатиево", търсят черната му кутия

Припомняме, самолетът, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза "Граф Игнатиево", изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел. В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“, в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“.

Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. 

Очаквайте подробности!

МиГ 29 на българските ВВС е паднал край Шабла, издирват пилота!

Майорът, пилотът на МиГ-а, не е успял да катапултира. Но къде е изтребителят?

Авиоексперт за падналия МиГ: Пилотът може да се е дезориентирал през нощта!