Четирима полицаи са обвинени за насилие по време на протестите от миналото лято, съобщиха от прокуратурата. Те са подведени под отговорност за причиняване на лека телесна повреда при превишаване на правомощията си.

Поводът за съобщението на прокуратурата са кадрите, показани в петък в парламентарната комисия, която разследва полицейското насилие по време на протестите през миналото лято. Неин председател е Николай Хаджигенов, той разпрати кадрите до медиите. 

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

По повод на публикуваните в редица електронни сайтове видеоклипове, съдържащи кадри на „полицейско насилие“, Софийска районна прокуратура (СРП) информира следното:

Под ръководството и надзора на СРП са образувани 65 броя досъдебни производства във връзка с хулигански действия и причинени телесни повреди по време на протестите през лятото на 2020 г. Двадесет и четири /24/ броя от тях вече са приключени и внесени в съда. С влязъл в сила съдебен акт са осъдени 4 лица.

По повод публикуваните видеоклипове, съдържащи кадри на „полицейско насилие“, Софийска районна прокуратура наблюдава досъдебно производство за извършено престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 от НК - причиняване на телесни повреди от полицейски служители при изпълнение на службата им.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани и приобщени са записи от видеокамери, включително записът от камера „под колоните на МС“. Изготвена е видео-техническа експертиза от експерти от СДВР. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и изготвени са съдебно-медицински експертизи.