Работещи в ТЕЦ-Сливен блокираха за около половин час пътя София-Бургас край село Тополчане. Близо 100 автомобила и няколко мотоциклета спряха движението на кръговото кръстовище, като освен работниците, които не са на смяна в сливенската "Топлофикация", на мястото бяха и техните семейства, както и други хора, които ги подкрепят. 

"В основата си това е подкрепа на националните действия на синдикатите от енергетиката, каза пред журналисти областният координатор на КНСБ Тодор Тодоров. Смятаме, че те са правилни, защото на България ѝ трябват хора и работни места. Мерките, които се предприемат, идват от временни правителства и има опасност да оставят цели райони обезселени. Нова Загора е сред градовете с най-много работници по ТЕЦ-овете "Марица Изток". Искаме от правителството да реши мъдро как ще замести тези работни места, как ще обезпечи гражданите с евтина електроенергия. Има опасност след няколко години да започнем да внасяме електроенергия." Той бе категоричен, че докато вървят преговорите, протестните действия трябва да продължат, предаде БТА.

Енергетици и миньори се срещат с властта

"Редно е управляващите да започнат да се вслушват в исканията на хората, коментира инж. Павлин Костов, изпълнителен директор на "Топлофикация - Сливен инж. Ангел Ангелов“. Той отново заяви, че Топлофикация-Сливен трябва да има равен шанс за преструктуриране към друг вид гориво, защото в противен случай близо 15 хиляди битови абонати и всички болници и детски заведения в Сливен ще останат без отопление. 

 

Денков след срещата с енергетици и миньори: Имаме съгласие по почти всички искания

Няма оптимизъм, коментира днес лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов преди срещата в Народното събрание с премиера Николай Денков, министри и депутати във връзка с протеста на енергетици и миньори. Тя продължава и в момента.

По думите на Манолов има недоверие сред недоволните протестиращи. То не е недоверие, което сега се е случило, то тече поне от 2017 г. насам и в него няма невинен, коментира той.