Пловдивските огнеборци от първа смяна поеха първото дежурство за новата 2024 г. Равносметката за миналата година показва,
че пожарникарите от районните служби: Първа, Втора, Трета, Четвърта, Стамболийски, Карлово, Асеновград, Първомай, Хисаря, Раковски, Садово, участъците в Съединение и Лъки, секторите СОД и летище Пловдив помогнаха при 5450 произшествия. Сигналите за пожар бяха 3685 като само 688 от тях с материални загуби.

Спасихме 54 човешки живота! Това съобщиха от РДПБЗН-Пловдив.

Мъжът, подал сигнал за запаленото от пиратки дърво: Браво на РПБЗН-Пловдив за реакцията!

"Очакването и доверието към нас са огромни - хората ни търсят не само при пожар, а и при инциденти и произшествия от различно естество. 1760 са случаите на оказана техническа помощ и извършени аварийно-спасителни дейности. През изминалата година звената на РДПБЗН - Пловдив оказаха техническа помощ и съдействие в множество рискови и животозастрашаващи ситуации - автомобилни катастрофи, паднали възрастни хора в домовете си, инциденти с паднали от височини - скали, екопътеки, помогнахме на хора, заседнали в асансьори, отключвахме стаи и врати, зад които хора бяха останали сами, обхванати от страх, тревога и безсилие. Отводнявахме при обилните дъждове, разчиствахме и отстранявахме паднали дървета и клони, обезопасявахме сгради. Реализирахме акции свързани с издирване и спасяване на паднали във водоеми, затиснати от техника и затрупани от скална маса, заклещени хора и деца. За 1587 такива сигнала осъществихме животоспасяващи акции. Дадохме надежда и кураж за ново начало.
За нас - огнеборците, най-чистите и зареждащи преживяния бяха срещите с децата. На възпитаниците от над 400 учебни заведения в областта дадохме личен пример, показахме им как да пазят живота и им разказахме за тайните на нашата професия.
Нека бъдем здрави и целокупни!"