Светият Синод реши да не се изпълнява полет до Йерусалим и да ползват огъня от миналата година. Средствата от полета ще се дарят за борбата с коронавируса. 

Светият Синод за първи път няма да раздава върби на Цветница. 

"В историята на нашата църква няма подобен акт. По-важното е да има служба и празник за Цветница и Великден.", обяви ловчанският митрополит Гавраил. 

Той поясни, че първо са решили да се раздава върбата навън, но после са взели решение да отменят раздаването, за да не създават предпоставка за струпване на хора.

"Искаме да помогнем на правителството в борбата с епидемията", заяви още митрополитът. 

В храма ще влиза с маска, а иконите ще се дезинфекцират. 

"Благодаря на владиците, че се съобразиха да не раздават върби, защото има и минимален шанс за разнасяне на зараза по домовете", заяви премиерът Борисов. 

"Сръбският владика се зарази и почина от коронавирус, пил е от една чаша с хората на службата и никой от вярващите не се е заразил. В храма заразата не се разпространява, но въпреки това, ще се съобразим", заяви митрополит Гавраил.

"Само крайнонуждаещите се да отидат до църква, както разрешихме да се отиде до магазин, до аптека, нека само тези в крайна нужда да могат да идат до църква. Не можем да забраним, но нека изкараме празниците под карантина", заяви премиерът Борисов. 

За да разхлабим мерките, трябва да сме дисциплинирани. 

"Вчера пуснахме пазарите и всички се струпаха, днес ги затваряме там, където не са си създали организация", поясни още премиерът. 

"Зная какво направиха в Сърбия, Гърция и Русия, но ще си понеса последствията. Ще въведем задължително спазване на дистанция, на слагане на маски, на ползване на дезинфектанти", заяви още премиерът Борисов. 

Службите на Великден ще бъдат пред храмовете. Служителите на храмовете ще носят предпазни средства.

"Имам уверението на всички владици, че по празниците всички карантинни мерки ще се вземат. Много то тях са си осигурили големи количества маски. Аз не съм духовно лице и мога да призова българите да не отиват в църквите. Владиците ми казаха, че има много хора, които са унили, отчаяни. Има хиляди, които отиват заради традицията – тях мога да ги призова да не отиват. Камбаните ще бият, те са ни спасили и от робството. Упованието и силата на народа са много важни", каза още премиерът Бойко Борисов.

  

Министър-председателят Бойко Борисов провежда среща с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити в Синодалната палата. Във фокуса на разговора са необходимите мерки и организацията за посрещането на Възкресение Христово, налагани от извънредното положение в страната във връзка с разпространението на COVID-19.

Министър-председателят Борисов посочи, че към момента в името на живота и здравето на българските граждани за ограничение на разпространението на коронавируса са въведени редица мерки. „От една страна сме забранили парковете, забранили сме хората да излизат в планините, затова пуснем ли ги да излязат така масово, много ме е страх да не тръгне голяма зараза“, категоричен бе премиерът Борисов по повод предстоящите празници Цветница и Великден.

В момента тече извънреден брифинг в Министерски съвет.