Психотропните вещества могат да дадат положителни резултати при употреба на наркотици, при тестовете, направени с апаратите на КАТ. Тези от класа на бензодиазепините също могат да доведат до положителни резултати при тестове, извършени в медицински заведения.

Хората, които употребяват такива лекарства, трябва да бъдат много внимателни.

"Ако сте пациент на психиатър и ви е предписано лекарство от класа на бензодиазепините (напр. Xanax, Diazepam, Nitrazepam и други за тревожност или сън), ще имате положителен резултат от полицейския тест за слюнка за класа лекарства бензодиазепин. По-късно ще бъдете отведен в Съдебна медицина и там също ще бъдете положителен. Няма значение, че имате рецепта и препоръка за приема им", предупреждава румънският лекар Корина Поповичи.

"Дори и така да е, ще имате криминално досие. Психиатърът най-вероятно ви е посъветвал да не шофирате и ви е информирал, както аз сега, напълно убедено. Идеята е, че ако вземете някакво лекарство от класа на бензодиазепините, няма какво да търсите зад волана", категорична е тя.

Според нея тези, които употребяват такива лекарства, трябва да се информират точно какво вещество съдържат и колко време остава в слюнката за полицейския тест, респективно в кръвта и урината за съдебномедицинския тест, казва д-р Поповичи.

"Най-малко е в слюнката, следвана от урината и кръвта. Оставете си ден-два, без да карате кола, предвид кумулативния ефект и чак тогава седнете зад волана. Рискувате затвор, защото не сте знаели и не сте били правилно информирани. Ако приемате антидепресант и бъдете спрени от полицията, най-вероятно ще имате положителен тест за едно-две-три вещества, обикновено амфетамин, метамфетамин и кокаин", посочва още лекарят в съобщение, публикувано в социална мрежа, пише Фокус.

Много шофьори от северната ни съседка се оплакаха, че апаратите за наркотици на КАТ дават фалшиво положителни резултати за употреба на наркотици, които се опровергават при изследване на кръв и урина. Степента на явлението накара румънското правителство да промени законодателството към това, че шофьорите с такива резултати могат да получат шофьорската си книжка веднага след получаване на отрицателния резултат от медицинските тестове от полицията.