Загубата на близък и любим човек винаги е съпроводена с голяма болка за близките. Смъртта настъпва по различни причини, но когато няма логично обяснение за нея, това буди тревожни въпроси. Такъв е и случаят на семейство от Бургас. Любяща майка и баба е издъхнала след направена операция в болница. 73-годишната Росица Тодорова Нейчева постъпва в лечебно заведение на 19 март. От този ден нататък започват поредица от събития до денят на нейната смърт – 30 март. Историята разказа пред GlasNews.bg дъщерята на починалата.

Марияна сподели, че гастроентеролог е казал на майка ѝ за необходимостта да се направи операция на жлъчката. Органът бил калциран и можело да се пукне във всеки един момент. Ставало дума за рутинна лапароскопска операция. Ден по-късно интервенцията е извършена.

„Майка ми плати 1200 лева и в 10 часа вече е готова оперирана, в съзнание е и всичко е наред. Има желание да поспи, което е нормално след операция с пълна упойка. Само след два часа обаче, започват непоносими болки в областта на корема. Отварят я наново и повече не е известно да е била в съзнание 8 дни, до смъртта си,“ твърди тя.

Д-р Димов, който е извършил операцията, изписва лекарство Хуман Албумин, на стойност около 130 лева. Трябвало да се приемат по две на ден. Семейството осигурява препарата в продължение на четири дни. Не след дълго разбират, че той съвсем не е бил необходим. Искат се и три банки кръв, от които в последствие установяват, че е влята само една.

Марияна решава да потърси второ мнение. Среща се с д-р Печев.

„Не обърна никакво внимание на майка ми. Отказва ехограф и скенер след лапороскопската операция. Каза ми да я раздвижа, тя беше със страшни болки, после ѝ биха болкоуспокоителна инжекция. В сряда сутринта разбрах, че е в реанимация, за да я отварят наново. Казаха, че това е заради невниманието на Пейчев. Той имаше много арогантно държание. Когато се чухме с нея каза, че изпитва силни болки и никой не ѝ обръща внимание. Не искам да съдя „Бургасмед“, искам просто д-р Димов и д-р Печев да си понесат отговорността,“ заяви Марияна.

Тя твърди, че лекарят сутринта е срязал тънкото черво и след това започва перитонит, отравяне на кръвта, проблеми със сърцето, бъбреците отказват, казва още опечалената. 

По думите на лекаря след повторната операция функцията на бъбреците е била възстановена, само се били борели за сърцето.

Пазят и последен разговор на Росица с неин близък приятел:

Дъщеря ѝ допълва, че след разговор с личната им лекарка, както и други специалисти, разбират, че операцията не е била необходима. Дали това е така, остава загадка. Епикриза на починалата жена не е издавана, тъй като семейството е отказало. Отказали са също и аутопсия. Подписали документ, че при отказа от аутопсия, болницата не носи наказателна и административна отговорност.

Починалата жена е лежала само месец по-рано в болница. Епикризата ѝ от тогава показва, че тя е била изписана в добро здраве.

Роднините описват Росица като добър и жизнен човек. До деня преди постъпването си в болницата тя работела. Те искат да предпазят и други хора от подобна трагедия. С тях са се свързали много жители на областта, след като дават гласност за случилото се и във социалните мрежи. Много от тях определят лечебното заведение като болница-морга. Голяма част разказват истории подобна на тази, често отново замесват и името на д-р Димов.

GlasNews.bg се свърза с болница "Бургасмед". Ето и представеното от тях становище по случая:

"Пациентката е приета по спешност на 19.03.23г. в Хирургично отделение на МБАЛ „Бургасмед” ЕООД, гр.Бургас, с болки в корема, гадене и повръщане, и с обострена жлъчнокаменна болест. Болката се е засилила, станала е постоянна и не се е повлияла от проведено лечение. Пациентката е била с придружаващи заболявания - исхемична болест на сърцето и хипертонична болест.

След направените медико-диагностични изследвания и консултации, пациентката е оперирана на 20.03.23г. сутринта, като й е извършена лапароскопска холецистектомия и хепатотомия. По време на операцията е установен выпален и изпълнен с гной жлъчен мехур, след отстраняване на който е констатирано наличието на абсцес към черен дроб, който е евакуиран.

На следващия ден, лоради засилили се коремни болки, на пациентката е извършена реоперация и е установена мезентериална тромбоза (доказана с хистологично изследване), независимо от проведената профилактична антикоагулантна терапия (за разреждане на кръвта). Като важен фактор за развитието й са наличните придружавапдй заболявания на сърдечносъдовата система при пациентката.

Тя е преведена в Отделение по анестезиология и интензивно лечение, с продължаваща антикоагулантна терапия и друга терапия съобразно състоянието й. Въпреки проведената терапия, постоянния 24-часов мониторинг, високопрофесионалната работа и усилия на екипите, ангажирани с лечението й, пациентката е починала на 30.03.23г.

Искаме да уточним, че мезентериалната тромбоза е тежко състояние, свързано с изключително висока смъртност. Най-често се засягат хора над 60 годишна възраст. Води до прекратяване кръвоснабдяването на червата и некроза. Тя е една от основните последици при хронични и нелекувани проблеми с кръвоносните съдове. Като основна причина за мезентериална тромбоза се посочват и хроничните проблеми с кръвообращението и влошеното състояние на съдовете.

Чрез вашата медия искаме да отправим нашите искрени съболезнования към семейството и близките на починалата жена."