Шефът на Трето районно управление Самуил Хаджиев отказа да отговори на въпросите на медиите при влизане в съдебната зала и заяви, че ако някой му иска интервю има ред това да се случи.

Той застана пред магистратите в Окръжен съд заедно с полицай Атанас Качаков и още двама души от криминалния контингент. Хаджиев и Качаков са обвинени в няколко престъпления, едно от които, че са се възползвали от служебното си положение. Предстои магистратите да определят мяркатата им за неотклонение.

Делото ще се гледа при закрити врата, тъй като има СРС-та. Подсъдимите бяха вече в залата при пускането на журналистите вътре, като не бе позволено да се направят и снимки.

"Ако съдът желае да отстрани медиите, може да се позове на факта, че ще се изнесат данни от личния живот на подсъдимите(което е законово основание). Но не може да се закрият заседанието на това основание, защото информацията не представлява държавна тайна", твърди един от защитниците.

Четиримата бяха задържани при специализирана операция, която се проведе в Трето районно управление на 19 април. Извършени бяха обиски и претърсвания на адреси на униформени служители. Към момента са задържани 7 служители на областната дирекция и 5 цивилни.

Преди влизане в съдебната зала коментар пред TrafficNews.bg направи и адвоката на обвинения в отвличане Данаил Димитров.

Ще настоявам подзащитният ми да бъде освободен, няма доказателства срещу него. Обвинението е единствено заради разказ на въпросното отвлечено лице Фарук Манаф, който е от Анево. Данаил Димитров дори не познава полицай Качаков. Другите задържани полицаи са пуснати“, каза Евгени Костадинов.

Адвокатът на Самуил Хаджиев е категоричен, че става въпрос са недоразумение и полицейският началник трябва да бъде освободен.

Убеден съм, че става въпрос за някакво абсолютно недоразумение и грешка в Окръжна прокуратура – Пловдив. Как може разумен човек да приеме, че ще се извършва приготовление за кражба на марихуана, в присъствието на областния директор на ОДМВР – Пловдив?  Не мога да си обясня защо прокуратурата не е положила необходимите усилия да бъде разпитан г-н Рогачев. Ще пледираме за това, че Хаджиев трябва да бъде освободен незабавно без никаква мярка за неотклонение”, каза адвокат Димитър Марковски.

Срещу Хаджиев прокуратурата е повдигнала три обвинения. Според държавното обвинение Хаджиев и неговият подчинен Атанас Качаков са направили опит да откраднат половин тон марихуана от склад на фирма, която има право законно да я произвежда за медицински цели.

Това се е случило на 5 април 2021 година в село Болярци.

Шефът на районното управление също така е обвинен, че е принудил под натиск свой подчинен – разследващ полицай, да извърши обиск и конфискация на стока в база на фирма, без да има извършено законово нарушение.

Освен това в джипа му са намерени 50 бойни патрона, съхранявани в нарушение на правилата.

Самуил Хаджиев и преторианците му - арести след една година полицейски произвол

По същото досъдебно производство като обвиняеми за отвличане са привлечени полицейският служител Атанас Качаков, както и Данаил Димитров и С.И., за това, че в съучастие като извършители, са отвлекли 28-годишен мъж и е проявена особена жестокост към отвлеченото лице. Обвиняемите  Данаил Димитров и С.И. не са полицейски служители. Според разследването, отвличането е свързано с наркотични вещества.

С.И. е привлечен като обвиняем и за държане и разпространение на високорискови наркотични вещества – 23,2 грама амфетамин и 7,7 грама марихуана. 

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за обвиняемите Качаков, Данаил Димитров и С.И., е това за отвличане, което е  от 10 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор. 

Най-тежкото, измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които Хаджиев е обвинен, е от 3 до 8 години лишаване от свобода.

Белезници за Качака - едно от остриетата на наказателния отряд на Трето РПУ СНИМКИ и ВИДЕО

Със сигурност през последните 30 години много полицаи са минавали от другата страна на бариерата. Извършвали са тежки престъпления, разпъвали са чадър над престъпници, влизали са в корупционни схеми, забърквали са се в наркотрафик. И все пак никога от началото на прехода не се е случвало цяло районно управление под тепетата да бъде изпразнено.

Това се случи на 19 май - датата, която ще бъде записана като една от най- срамните в историята на пловдивската полиция. 

7 служители на полицията, включително и началника на районното - Самуил Хаджиев, бяха арестувани при операцията на Вътрешна сигурност. От Окръжна прокуратура обявиха, че за 24 часа са арестувани и пет лица от криминалния контингент. 
 
Според очевидци акцията е стартирала в началото на работния ден с ареста на самият началник. Последвал е обиск в кабинета му, както и обиск в дома му. Според Окръжният прокурор Румен Попов, прокуратурата и Вътрешна сигурност имат данни за участие на полицейските служители в корупционни схеми, вземане на подкупи, чадър над проституция,  наркоразпространение и др.