На 24 март, ден преди Благовещение, Православната църква почита паметта на Св. преподобни Захарий. Преподобни Захарий бил син на египтянина Карион, който оставил жена и деца и отишъл в манастир, където приел монашество. Карион взел със себе си и Захарий, понеже майката не могла да го изхрани. Макар и по-млад от много старци в манастира, Захарий се удостоил с големи благодатни дарове. От благодатта Божия усещал като да му гори цялата вътрешност. На запитването на Св. Макарий, кое нещо прави монаха истински монах, Захарий отговорил: Онова, което непрестанно ни принуждава да изпълняваме заповедите Божии.

Свети пророк Захарий и праведна Елисавета били праведно семейство, живеели по законите божии дълги години. За тяхна голяма тъга нямали дете и поради напредналата си възраст не очаквали да им се роди. Захарий бил свещеник. По време на богослужение му се явил ангел, който предрекъл раждането на сина му – Йоан, който ще е свят човек и предшественик на Исус. Захарий се зачудил и заразпитвал ангела, а той за наказание го лишил от дар слово до деня на чудото. Не след дълго Елисавета наистина заченала. Радостта и била голяма, а благодарността към Бог огромна.

След девет месеца се родила мъжка рожба и на осмия ден щастливата майка занесла младенеца да го кръсти. Нарекла го Йоан, въпреки, че всички очаквали да се нарече на баща му. До това време Захарий бил ням и не се знае как жена му е разбрала за името. Предполага се, че на нея също и е проговорил глас ангелски. По онова време било прието детето да се нарича на някой от роднините, но никой от рода на Захарий не се казвал Йоан. Загрижени хора отишли да го попитат дали е съгласен, а той написал на дъска, че името на детето е Йоан. В този миг възвърнал гласа си.

На 24 март имен ден имат Захари, Захарина, Хари.