Малта ще допуска на своя територия само хора, ваксинирани срещу COVID-19. Мярката ще влезе в сила в сряда, обяви министърът на здравеопазването Крис Фърн.

"Ние ще сме първата страна от ЕС, която ще направи това, но трябва да защитим нашето общество", обобщи малтийският здравен министър на пресконференция.

Сега туристи могат да ходят в Малта, ако са ваксинирани срещу COVID-19 или представят отрицателен PCR тест за новия коронавирус, който причинява това инфекциозно заболяване.

Малката островна държава в Средиземно море изисква към този момент задължителна ваксинация само от британските туристи заради масовото разпространение на варианта Делта в страната им.

Броят на новите случаи на коронавирус в Малта се удвоява всеки ден от понеделник насам. Няколко дни през юни в страната не бе регистриран нито един новозаразен, но днес броят им е 96, пише "Дарик". Фърн обърна внимание, че ръстът на новите случаи е свързан най-вече с чуждестранни туристи, които са представили отрицателен Пи Си Ар тест, но не са били ваксинирани.

79 процента от пълнолетните жители на Малта са напълно ваксинирани.