България чества 114 години независимост. На днешния ден в църквата "Свети 40 мъченици" във Велико Търново княз Фердинанд обявява независимостта на България и така се слага край на политическата и финансова зависимост от Османската империя, наложена с Берлинския договор.

Още в ранни зори хората се събраха в храм "Свети 40 мъченици", където беше обслужена литургия. В нея участие взе и търновският митрополит. След това множеството тръгна на шествие към хълма Царевец. Там беше издигнат тържествено българският флаг, а след това бяха поставени венци и цветя. 114 години по-късно думите на княз Фердинанд отново бяха чути в двора на историческия храм "Св. 40 мъченици" в подножието на Царевец.

В старата столица Велико Търново се събраха стотици хора от цялата страна, за да отдадат почит към личностите, участвали в обявяването на България за независима държава.

Едно, само едно знаме бе издигнато на улица "Бачо Киро" в Търново, а този факт възмути жител на града. В социалната мрежа Фейсбук той сподели снимка на поставено от него знаме и написа: "Самотното ми знаме на улица "Бачо Киро". Иначе статуси, постове, бой в гърдите... Търново било велико. Може би, но търновци не са..."

Публикацията на Йордан Радославов предизвика лъвина от коментари. Яница Григорова се обърна към автора на поста с думите: "Къде е логиката на сравнението кой какъв е?", а друг потребител пише: "Няма логика, просто умозаключение: не си закачил знаме - не си велик търновец".

На тези коментари Радославов отговори така: "По време на празник хората си вадят знамената. Преди пети или шест години иваше поне двадесет. Сега е едно. Признак на съпричастност с празника. Не е у нас, а в цял свят. В много държави даже постоянно си ги държат на пилони."

Пловдив отбеляза 114-годишнината от Независимостта на България СНИМКИ

Президентът: Независимостта на България не е еднократен акт

Според Цанка Кръстева на днешния ден от всяко жилище трябва да се вее българското знаме. Тя споделя, че такъв патриотизъм е виждала в Гърция и е останала силно впечатлена от този факт.

"Гръцките знамена се вееха като гора - от жилища и обществени сгради, без да е имало специален празник! Страхотни патриоти! При нас не е така - може би българинът се умори от всички проблеми, които го натискат и дори днес не му е до знамена!", пише още Кръстева.

Друго знаменце от хартия също развълнува потребителите в мрежата. Пламен Манчев споделя снимка на захвърлен български флаг, леко изгорен, и пише: "Народе?". 

"Все още не мога да проумея, що за човек трябва да си... Точно на днешния празник, за да се направиш на интересен вадиш пари от джоба си и си купуваш знаме, а в първия удобен момент, извън тълпата, го палиш и захвърляш показно на земята. Нямам думи!", категоричен е Манчев.

А ето какво гласи и коментар под публикацията със захвърленото знаме: "Тук във ФБ всички сме големи, особено на празници! Не отдавна на един фестивал, на едно място, няма значение къде, в милата ни родина, станах свидетел на това, колко почитаме страната си и символите, които я представят пред света! Както е редно в един момент зазвуча националният химн, малцина хора насядали или налягали по поляната станаха прави, други си щъкаха напред-назад все едно, че не чуват! Тъжно, много тъжно!".

22 септември дълго време беше извън празничния календар