Стряскащо съобщение, изпратено до мобилните телефони от BG-ALERT, стресира много българи. Пловдивчани споделиха пред GlasNews, че при получаването му се е чул силен пронизващ звук, приличащ на аларма, продължил 30 секунди. Засега имаме информация, че телефоните на Виваком са започнали да звънят, като на дисплея са се появявали различни думи.

Вероятно става въпрос за тестове на предупреждения при земетресения и други бедствия. Но никъде предварително не се беше чуло за подобна информация.

Хора твърдят, че са слизали от последния етаж бегом. На хора със слаби сърца им станало лошо и смятат, че трябва да повдигнат обвинения за всяване на паника. В други държави първо е изпращано предупредително съобщение, преди да се прави тест.

Айфонът крещя 30 секунди, все едно ще има цунами, каза притеснен баща пред медията ни.

"Подобен тест, направен по този начин, ще накара много хора следващия път да не повярват, когато получат реално предупреждение за опасност", твърди един от пловдивчаните, получили изестие на телефона си

Според вече появилата се официална информация (защо сега?) от Министерството на електронното управление, това е било тест на системата за ранно известяване BG alert. От МВР съобщиха, че съобщението е било получено от абонатите на Виваком. Истинският тест ще е на 22 ноември от 12 до 12.30 часа и отново ще бъде съпроводе със специфичен звуков сигнал и вибрация. И било за всички телефони след 2020-а. От МЕУ призовават да не се изпада в паника, не е реална ситуация. От Министерството на електронното управление призовават да не се изпада в паника, защото това е система, която се разработва съвместно с МВР.

Преди минути депутатът Божидар Божанов написа в интернет:
 
Много хора преди малко са получили известие на телефона си от BG ALERT - системата за ранно известяване, която се внедрява в момента. Три неща:
1. Всичко е наред, няма опасност, това е само тестово съобщение
2. Крайно време е да имаме такава система, която е много полезна при бедствия и е много добре, че МВР я внедрява.
3. МВР трябва да подобри процеса по тестване (особено в продукционна среда). "test test" не е добро съобщение.