Малко дете трогна с посланието си, залепено на дърво в Перник. Малчуганът е отправил апел за помощ за намирането на изгубеното му куче. Детето се е постарало да опише липсващия му домашен любимец, като дори е нарисувало кучецето.

„Който успее да помогне, ще зарадва едно дете, което знае как да обича. Обявата е закачена на дърво на улица "Протожерица", под Профилакториума,“ написа жена, опитваща се да съдейства.

Посланието на детето гласи:

„Издирва се куче на име Джеси. Тя е голяма и много игрива, много скача, козината ѝ е бяла на черни петна, очите ѝ са кафеви. Тя е женски пол. Ако я намерите, моля да се обадите на номер: 0877808256.“

Макар рисунката да е наивна, тя показва огромна загриженост по животинчето. Нека който има информация, да се обади на посочения телефон.

Днес честваме Международния ден на кучетата.

По този случай можете да прочетете тези интересни факти за четириногите ни другари:

– Кучетата са първият опитомен от човека животински вид. Най-ранните свидетелства за отглеждането им като домашни любимци са отпреди 15 000 години.

– Във Великобритания кучетата домашни любимци са 9,3 милиона. 25% от домакинствата в страната отглеждат минимум едно куче.

– Представителите на породата Басенджи са единствените кучета, които не могат да лаят. Те издават звук, напомнящ йодел.

– Най-ярката звезда на небосклона Сириус е известна и като “кучешката звезда”, тъй като се намира в съзвездието Голямо куче. Съзвездието “представлява” митичното куче Лелап – подарък от Зевс на Европа, дъщерята на финикийския цар Агенор.

– Представителите на породата Норвежки лундехунд имат повече пръстчета на лапите от останалите кучета – минимум шест на всяка.

– Единствените домашни любимци, които числено превъзхождат кучетата, са рибките.

– Медалът “Дикин” за храбри животни е присъден на 33 кучета – с едно по-повече от гълъбите, удостоени с честта.

– “Който си ляга с куче, става с бълхи”, гласи стара шотландска поговорка.