Турското министерство на външните работи определи като нарушение на човешките права принуждаването от страна на Израел на населението на Газа да се изтегли на юг, предаде Анадолската агенция.

Израел призова по-рано днес всички цивилни в северната част на ивицата Газа, където живеят над 1 милион души, да се преместят на юг в рамките на 24 часа, съобщи Ройтерс. Призивът бе отправен в момент, когато израелската армия струпва танкове за очакваната сухопътна офанзива в отговор на нападение от страна на войнстващата групировка "Хамас".

"Съобщението на израелската армия, че палестинското население, живеещо в северната част на Газа, трябва да се изтегли в южната част в рамките на 24 часа, е неприемливо по какъвто и да е начин", се казва в изявлението на турското МВнР.

"Принуждаването на 2,5 млн. души от Газа, които от дни са подложени на безразборни бомбардировки, лишени са от електричество, вода и храна, да мигрират в изключително ограничена зона, е явно нарушение на международното право и няма място в хуманността", заяви министерството.

В изявлението се подчертава, че от Израел "се очаква незабавно да се откаже от тази сериозна грешка" и "незабавно да прекрати бруталните си и повсеместни действия" срещу цивилното население в Газа.