Всичките 41 питбула, използвани за кървави боеве в Пловдив, са били умъртвени. Кучетата бяха конфискувани на 29 октомври 2016г.

Животните са били убити хуманно през втората половина на 2020г., потвърдиха от БАБХ. Решението да бъдат приспани е запазено в пълна тайна от обществеността и медиите, които от години следят както сагата със съдебното дело срещу бившите собственици на животните, така и съдбата на конфискуваните питбули.

Именно на агенцията питбулите бяха „предадени“ официално, след като бившите им собственици се сдобиха с осъдителни присъди. Веднага след акцията на полицията през 2016г. в промишленото хале  на ул. „Георги Бенев“ 5 в Пловдив, кучетата бяха настанени в приюта на 4-ия километър. Приютът за кучета е част от Зооветеринарния комплекс и се издържа от община Пловдив. От БАБХ бяха поели разходите по изхранването на питбулите и въпреки че през годините изключително много се обещаваше животните да бъдат социализирани и осиновени, това в крайна сметка не се случи. Под ножа се оказаха и палета, които бяха родени около датата на полицейската акция и никога не са участвали в боеве.

Още 6 питбула от Арената на смъртта в Пловдив са починали в приютаКучетата все още се водят веществено доказателство и никой няма право да се доближава до тях

„След извършването на акцията по конфискуване на тези кучета предложихме съдействието си на Зооветеринарния комплекс, както в писмен вид, така и лично, при организирани срещи. Не се очакваше общинска структура да притежава нужните ресурси за дългосрочно отглеждане и последвало успешно одомашняване на такъв тип кучета. Ние, в качеството си на единственото сдружение в България, работещо предимно в тази област, имахме възможност да окажем адекватна подкрепа, изразяваща се в поетапно поемане на кучетата“, казва Нина Огнянова от Сдружението с нестопанска цел „Вотан – нов живот за питбула“. Тя е присъствала миналата година на едно от първите заседания на така наречената комисия, от чието решение е зависела съдбата на питбулите. По думите й в комисията на онзи етап са присъствали и неправителствени организации за защита на животните от Пловдив, чиито имена се пазят в редакцията на Агенция Монитор, и които са се изказали в подкрепа на решението питбулите да бъдат умъртвени. Аргументите им били, че породата е опасна и има риск в бъдеще да пострадат хора и други животни.

ДРАМА! Починаха три питбула от Арената на ужасите в Пловдив, бивше ченге движело бизнеса

„Редуцирахме дейността си, що се отнася до прием на кучета през последните 3 години, за да имаме готовност да започнем приоритетен прием на именно тези питбули, когато това е възможно. Предложението ми не беше отхвърлено, но не беше и прието. Получих разрешение да посетя животните и категорично не констатирах притеснително, камо ли агресивно поведение спрямо хора от тяхна страна. Дори напротив, кучетата бяха много добронамерени, търсещи контакт с хора. Повечето не обръщаха внимание и на кучетата в съседните клетки“, казва Нина Огнянова. Относно първата комисия, в която е била, обяснява, че на нея са присъствали освен представители на НПО-та от Пловдив, така също: кинолог, етолог, представител на ОДБХ и на Зооветеринарния комплекс, пише Агенция Монитор. „Специалисти, чиито компетенции обаче не са свързани по някакъв начин с тази порода или изобщо с такъв тип кучета. Темата за планирана евтаназия беше повдигната на първо и единствено четене, като съгласието беше постигнато с пълно мнозинство - без моя глас. Подкрепено от хора, повечето от които не бяха виждали кучетата към онзи момент. Опитах да обясня защо решението не е обосновано, но нямах успех. Не е изненадващо, че не получих нито покана, нито информация за организираните последвали експертни комисии“, казва още Огнянова.

„Трудно ми е да повярвам, че от толкова много животни, комисията не е установила за нито едно,че може да бъде социализирано и предложено за осиновяване. Трудно ми е да приема, че представител на работеща неправителствена организация е сложил подписа си под становище за евтаназия на толкова много животни. Начинът, по който всичко това е направено, и липсата на публичност и прозрачност, компрометира усилията на правоприлагащите органи, които изключително съвестно си свършиха работата за доказване на престъплението и за осъждането на виновниците. За съжаление този случай, вместо да има положителен край, ще разубеди много хора в смисъла да подават сигнали. Надявам се новото ръководство на МЗХ и БАБХ да направят вътрешно разследване и ако установят нарушения, да бъдат безкомпромисни към извършителите“, казва правозащитникът и експерт по хуманно отношение към животните Явор Гечев. Той уточни, че в практиката си никога не е попадал на толкова много кучета, за които безспорно да бъде установено, че не подлежат в никакъв случай на социализация. „Надявам се този случай да не даде лоши идеи на общински приюти и на правораздавателните органи за решаване на подобни проблеми на принципа „няма куче – няма проблем“, счита той.  

ОТГОВОРЪТ ОТ БАБХ:

През втората половина на 2020 г. е извършена евтаназия на конфискуваните кучета, при спазване на всички изисквания на законодателството в областта на защитата на животните и хуманното отношение към тях. 

Мярката е предприета на база на становище на петчленна комисия, определила етологичните особености и поведението (нрава) на кучетата. Членовете на комисията са експерти от различни научни и образователни институции, с опит и доказан авторитет, както и един член от неправителствена организация (НПО).

В становището си комисията заключава, че животните не са подходящи за осиновяване или социализиране, и препоръчва евтаназия, с цел да се предотвратят бъдещи инциденти с хора и други животни.

За кучетата е установено, че са на възраст след периодите, позволяващи социализиране. Кучетата са били наблюдавани от експерт в близо тригодишен период. Етологичната характеристика показва, че са били обучавани за боеве помежду им и са възпитавани от стопаните им, от които са отнети, да се бият до смърт. Има много и различни доказателства за участието на животните в жестоки боеве – травми по различни части на телата им, безпокойство и други.