Брутална агресия над 18-годишно момиче, извършена от нейния приятел, потресе България. 26-годишен бе обвинен в това, че е нарязъл цялото тяло на младата жена с макетен нож. Нанесените рани по ръцете, краката и гърдите са близо 400.
 
 За зверството се разбра днес, но се е случило в края на месец юни.  Насилникът е задържан, а само след 72 часа - пуснат. Вече месец след престъплението обаче, младата жена носи душевните и физически травми. Тя не се среща с никого и само мълчи. Случаят провокира огромно обществено възмущение, а  близките на момичето настояват за справедливост, за да спрат да живеят в страх.
 
Но какво се знае за обвиняемия? Мъжът се представя за охранител в местна дискотека и трениращ бойни спортове. По ръцето му не липсват и патриотични татуси. Той още не е коментирал извършеното престъпление. Мярката, която му наложи правосъдието, също събуди негодувание.
 
"Кой е насилникът - биячът, или съдията, която го пусна? Чудя се кой е насилникът в тази история", с тези думи известният български журналист Слави Ангелов коментира станалото.
 
"Но за мен по-жалък е малодушният съдия. А ако е жена...?", добавя Ангелов.
 
"Извергът на свобода, след като е обезобразил, обръснал и изгаврил се с 18-годишно момиче, а правоохранителните лица беззъби. Ама не защото няма закон, закон има. Имаме и наскоро чистак бърсак обновен закон за домашното насилие. Макар и конкретният случай да не спада към него, защото те са били просто гаджета. Явно ключът не е в гордо прокламираните промени в законите. А е другаде. Щом това било лека телесна повреда", коментира станалото и журналистът Лора Инджова.
 
Момичето и извършителят били заедно около четири месеца. Това разказа майката на нападнатата. Като заявява, че преди това  обвиняемият не е показал признаци на насилие... докато не се стигнало до 26 юни.
 
„На 26 юни съпругът ми се обади и ми каза, че дъщеря ни е пребита жестоко и нарязана с макетен нож. Разрезите бяха жестоки, с голяма дълбочина. По скалпа й имаше множество рани от машинката. Емоционалното й състояние е сринато. Тя ми разказа, че се е звъннало на домофона. Попитала е кой звъни, но първо никой не й е отговорил. След това мъжът е казал „Аз съм” и тя е отворила. Според мен мотивът на престъплението е ревност. Бяха заедно 4 месеца. Преди случилото се нямахме индикация за насилие. Не е имало заплахи”, разказа за ужаса майката.
Вижте целия коментар на Лора Инджова:
 
Първото, което си помислих в средата на вече изминалия ден - ако съм майка какво бих направила?! Колко силно ще желая възмездие и справедливост...поглеждайки към фактологоята - извергът на свобода, след като е обезобразил, обръснал и изгаврил се с 18-годишно момиче, а правоохранителните лица беззъби. Ама не защото няма закон, закон има. Имаме и наскоро чистак бърсак обновен закон за домашното насилие. Макар и конкретният случай да не спада към него, защото те са били просто гаджета. Явно ключът не е в гордо прокламираните промени в законите. А е другаде. Щом това било лека телесна повреда.
Вероятно безсилието да не можеш да помогнеш на детето си да намери справедливост, да му покажеш, че има на какво да се упове, засилва в пъти унижението, болката и отвращението, което е изпитало на гърба си. Сякаш това се оказва още по-тежката беда. И още нещо - преди време съм питала майка ми - как един родител е относително спокоен и сигурен, че предпазва детето си от грешни връзки още в зародиша им...отговорът, който аз получих, ще оставя за мен. Защото тук е важен въпросът. Да се задава, да се чува по-често в домовете ни. И не само еднопосочно.
Застраховани няма. Как да излекуваме самите нас обаче?! За онова клише "общество" ви говоря
 

Вижте коментара на Слави Ангелов, публикуван без редакция:
 
"Кой е насилникът - биячът, или съдията, която го пусна?
Чудя се кой е насилникът в тази история - олигофренът с малка п…а, който наряза с макетно ножче, обръсна и обезобрази приятелката си, или съдията от Окръжния съд в Стара Загора, който го пусна на свобода под гаранция?
Вие как мислите?
400 шева по цялото тяло, счупен нос… Прикрит с маска и с ръкавици на ръцете, я обезобразил. Биячът е страхлив мишок със смели татуировки, това е ясно.
Но за мен по-жалък е малодушният съдия. А ако е жена...? Време е и магистратите в България да започнат да носят отговорност за действията и решенията си. Време е да спрат да са високомерни буквояди с усещането, че само боговете са над тях. Не, не няма как да са специални в държава, в която правосъдието е в кома.
И ми е интересно сега колко време ще бъде необходимо на дознателя и на прокурора и на следващия съдия по веригата да приключат делото… Разбира се, от 29 години се занимавам с това, и няма как да съм оптимист…"