Вземайте пушките и дружно тръгвайте към Пловдив! Със зрелищна възстановка на събитията от 6 септември 1885 година Пловдив празнува Съединението на България. Тя се състои пред Военния клуб в града благодарение на клуб „Родолюбие“. 

Викове и гърмежи огласиха централния площад на Пловдив, където пловдивчани и гостите на града наблюдаваха с искрено любопитство изгонването на назначения от турския султан генерал-губернатор на Източна Румелия Гаврил Кръстевич.

Стотици се събраха на площад „Централен“, за да станат свидетели на възстановка на паметните събития от 6 септември 1885 г. Десетки родолюбиви мъже, жени и деца се включиха в представлението, което възкреси спомените за обединението на Княжество България и Източна Румелия.

Мъжете са пресъздали летните униформи на румелийската милиция въз основа на снимки и документи от времето на Съединението. Униформата се състои от ботуши, бял панталон, бяло сако или мундир с два реда копчета. Пагоните са офицерски или бели, когато войникът е от местната милиция. По-нагоре е калпакът - черен с червено дъно и с Александровската звезда, която е символът на румелийската милиция.

Пред събралото се множество те пресъздадоха събитията отпреди 134 години, когато войски, командвани от майор Данаил Николаев, установяват контрол над Пловдив и без съпротива свалят от власт генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.

В пресъздаването на историческото събитие се използва автентично оръжие от времето на Руско-турската война. Както през 1885 г., така и днес, във всенародния бунт за обединение на България се включиха не само мъжете, но и жените, и децата.